Farklı malzemelerle dolgu yapılmış diş modellerinde yük altında gerilme analizi
Stress analysis on restorated tooth model with using various materials under pressure
  1. Tez No: 177731
  2. Yazar: FAZİLET ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SADRİ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Makine Mühendisliği, Dentistry, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Amalgam dolgu, Kompozit dolgu, Gerilme analizi, Sonlu elemanlar yöntemi, Amalgam, Composite resin, Stress analysis, Finite element method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Günümüzde Diş Hekimliğinde süt ve sürekli dişlerin restorasyonunda değişik materyaller kullanılmakta olup, amalgam restorasyonlar uzun yıllardan beri ilk sırayı almaktadır. Çeşitli dezavantajları nedeniyle amalgamdan sonra en yaygın kullanılan materyallerin kompozit rezin ve cam iyonomer restorasyonlar olduğu bilinmektedir. Dişlerin arka grup restorasyonlarında kullanılacak materyallerin yüksek gerilmelere dayanımı gerekmektedir. Yapılan araştırmalar, bu materyallerin birçoğunun bası kuvvetleri karşısındaki dayanıksızlıkları nedeniyle zaman ve ekonomik kayba neden olduklarını göstermektedir. Bu çalışmada, farklı dolgu malzemeleri sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak ANSYS Paket Programında modellenen üzerine yük uygulanmış dolgulu dişin gerilme analizlerinin incelenmesi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In contemporary dentistry, although a range of materials have been used in the restoration of various and permanent teeth, amalgam restorations have been first place among them for long time. Since the various disadvantages which amalgam had, it is known that most extensive used materials in the second place are composite resin and glass ionomer restorations. It is generally accepted that materials to be used in the posterior restoration of teeth should present a high stress resistance. Studies illustrate that many of these materials expose time and economic loss because of their flimsiness to the bite forces. The purpose of this study was to make stress analysis with using various materials, finite element and using ANSYS program to make model for to fill teeth under the pressure.