Bazı silajlık mısır çeşitlerinin Erzurum Ovası koşullarında yetiştirilme olanakları üzerine bir araştırma
A research possibilities on growing some silage maize cultivars in erzurum plain conditions
  1. Tez No: 177730
  2. Yazar: FATMA GENÇTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİNALİ ÇOMAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, çesitler, silaj, verim, kalite, Maize, cultivars, silage, yield, quality
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu arastırma, 2006 yılında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Arastırma ve Yayım Merkezi Müdürlüğünün 4 numaralı deneme alanında Tesadüf Blokları deneme planına göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüstür. Arastırma Erzurum Ovası kosullarında silajlık olarak yetistirilebilecek mısır çesitlerini belirlemek amacıyla yapılmıstır. Denemede farklı kaynaklardan temin edilen 10 adet mısır çesidi (C.955, DKC-4604, DKC-5143, DKC-5353, DKC-5783, DKC-5847, Maxima 524, OSSK-596, OSSK-602 ve OSSK-644) kullanılmıstır. Arastırmadan elde edilen sonuçlar asağıdaki gibidir; ?ncelenen bütün özellikler yönünden çesitler arasında istatistiki olarak önemli farklılıklar saptanmıstır. Çesitlerin çıkıs, tepe püskülü çıkarma, koçan püskülü çıkarma ve silaj için olum sürelerinin sırasıyla 11.0-19.0 gün, 79.3-94.7 gün ve 80.7-97.0 gün arasında olduğu tespit edilmistir. Çesitlere ait bitki boyu değerleri 205.3-245.3 cm, bitki basına yaprak sayıları 12.7- 15.3 adet, bitki basına koçan sayıları 0,6-1.6 adet, yas hasıl verimleri 6100.0-7766.7 kg/da, hasıl verimi içindeki koçan oranları %12.9-41.3, kuru madde oranları %23.7-30.0, kuru madde verimleri 1642.3-2203.8 kg/da, ham protein oranları %5.6-6.8 ve ham protein verimleri ise 100.2-132.4 kg/da arasında değisim göstermistir. Silajlık mısırda aranan birçok özellik açısından C.955 çesidi üstün performansa sahip olmasına rağmen, silaj olumuna çok geç ulasması yani erkenci olmaması bu çesidin yöreye tavsiyesini güçlestirici bir durum arzetmektedir. Arastırmaya ait ilk yıl sonuçlarına göre DKC-5783 çesidi DKC-4604 çesidi ile birlikte silajlık mısırla ilgili verim ve kalite özellikleri açısından üstün özellik göstermistir. DKC-5783, en yüksek yas hasıl verimi (7766.7 kg/da), bitki basına koçan sayısı (1.6 adet), kuru madde verimi (2203.8 kg/da) ve ham protein verimini sağlayarak (132.4 kg/da) üst sırada yer almıstır. Çesit tavsiyesinde bulunmak için bir yıllık veriler yeterli bulunmadığından, arastırmanın bir yıl daha devam ettirilmesinde yarar olduğu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in Agricultural Research and Extension Center of Agricultural Faculty of Atatürk University, in 2006.The experimental design was a randomized complete block design, with three replications. This study was conducted to determine some silage maize cultivars who can be grown for silage production in Erzurum Plain conditions. 10 maize cultivars (C.955, DKC-4604, DKC-5143, DKC-5353, DKC-5783, DKC-5847, Maxima 524, OSSK-596, OSSK-602 and OSSK-644) from different sources were used in this trial. In the research, emergence time, days to tasseling %50; days to 50% silking; days to maturity for silage; plant height; leaf number per plant; ear number per plant; green matter yield; leaf, ear and stem ratio in green matter; dry matter content, dry matter yield, crude protein content and crude protein yield were investigated. The results obtained are summarized below; The results of variance analyses showed statistically significant differences among cultivars for all characters. Number of days to emergence, days to tasseling %50; days to 50 % silking and days to maturity for silage of cultivars varied between 11.0-19.0 days 79.3-94.7 days, 80.7-97.0 days and 108.7-127.0 days, respectively. Plant height, leaf number per plant, ear number per plant, green matter yield leaf ratio in green matter, ear ratio in green matter, stem ratio in green matter, dry matter content, dry matter yield, crude protein content and crude protein yield of cultivars chan ged between 205.3-245.3 cm, 12.7 ? 15,3, 0.6-1.6, 6100.0- 7766.7 kg/da, 15.5-27.5 %, 12.9-41.3 %, 38,5-59.6 %, 23,7-30 %,16423-2203,8 kg/d, 5,6-6,8 % and 100.2-132.4 kg/da, respectively. Although cv. C.955 has superior performance based on many characters looked for silage maize. It is difficult to recommend this cultivar for this region, due to not been earliness. The one year results showed that DKC-5783 and DKC-4604 cultivars were superior than the other cultivars in terms of yield and quality characteristics of silage maize. The highest green matter yield (7766.7 kg/da), ear number per plant (1.6), dry matter yield (2203.8 kg/da) and crude protein yield (132.4 kg/da) were determined at cv. DKC-5783. In order to suggest new cultivar, should be added to get beneficial results.