Meyve suyu üretiminde kullanım amaçlı, pektin liyaz üreten yeni mikroorganizmaların aranması ve bulunan türlerde enzimin saflaştırılıp karakterize edilmesi
In order to use in fruit juice industry, investigation of new microorganizms producing pectin lyase enzyme and purification and characterization of these enzymes
  1. Tez No: 177738
  2. Yazar: SAFİNUR YILDIRIM ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NAZAN DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pektin liyaz, Agrobacterium radiobacter, Xanthomonas campestris, Geobacillus pallidus, Meyve suyu üretimi, Pectin lyase, Agrobacterium radiobacter, Xanthomonas campestris, Geobacillus pallidus, Fruit juice production
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmadaki temel amaç, pektin liyaz enzimini üreten yeni mikroorganizmalar aramak ve yüksek aktivitede pektin liyaz üreten türlerden elde edilen pektin liyaz enzimlerini saflaştırıp karakterize etmektir. Ayrıca elde edilen pektin liyaz enzimlerinin meyve suyu üretiminde kullanılıp kullanılamayacağını araştırmaktır. Bu amaçla yedi farklı mikroorganizmanın pektin liyaz üretip üretmediği araştırılmış ve bunlardan üçünün (Agrobacterium radiobacter, Xanthomonas campestris ve Geobacillus pallidus) pektin liyaz enzimini ürettiği bulunmuştur. Bulunan bu türlerden pektin liyaz enzimi üretilmiş ve DEAE-selüloz iyon değişim kromatografisi kullanılarak saflaştırılmıştır. SDS poliakrilamid jel elektroforezleri yapılarak saflıkları ve alt birimlerinin olup olmadığı kontrol edilmiştir. Agrobacterium radiobacter, Xanthomonas campestris ve Geobacillus pallidus'dan üretilip saflaştırılan pektin liyaz enzimlerinin optimum pH'ları, optimum sıcaklıkları, sıcaklık stabiliteleri, raf ömürleri, karbohidrat içerikleri, tirozin ve triptofan miktarları belirlenmiştir. Lineweaver-Burk metodu kullanılarak bu enzimlerin Vmax ve KM'leri hesaplanmıştır. Molekül ağırlıkları ise Sephadex G-100 jel filtrasyon kromatografisi ile bulunmuştur. Saflaştırılan pektin liyaz enzimlerinin aktiviteleri üzerine Ca2+, Mg2+, Co2+, Fe3+, Zn2+, Cu2+, Hg2+, sitrik asit ve askorbik asidin etkisi de incelenmiştir. İkinci aşamada ise saflaştırılan pektin liyaz enzimleri ve ham ekstraktlar, elma, havuç, muz ve şeftali suyu elde etmek için kullanılmışlardır. Kontrol amaçlı aynı meyvelerden enzim katılmadan meyve suyu elde edilmiştir. Saflaştırılan pektin liyaz ve ham ekstraktlardan elde edilen meyve suyu miktarları kontrol ile karşılaştırılarak meyve suyu elde etme veriminin ne kadar arttığı hesaplanmıştır. Ayrıca endüstride meyve suyu üretiminde yaygın olarak kullanılan ve ticari olarak satılan bir pektinaz enzim karışımı ile de aynı işlemler yapılmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate new microorganisms which produce pectin lyase enzymes and purify and characterize it from microorganisms which produce high activity of pectin lyase enzymes. In addition to, it was researched whether obtained pectin lyase enzymes could be used in the production of fruit juice. Seven different microorganisms were investigated whether they produce pectin lyase. It was determined that Agrobacterium radiobacter, Xanthomonas campestris and Geobacillus pallidus produce pectin lyase. Produced pectin lyase enzymes were purified by using DEAE-cellulose anion exchange column chromatography. Purification and subunit of enzymes were controlled by SDS-PAGE. Optimum pH, optimum temperature, temperature stability, shelf life, carbohydrate content and amount of tryptophan and tyrosine of purified pectin lyase were determined. Vmax and KM of purified pectin lyase enzymes were calculated by using Lineweaver-Burk graphic method. Molecular weights of these enzymes were found by using Sephadex G-100 gel filtration chromatography. The effects of Ca2+, Mg2+, Co2+, Fe3+, Zn2+, Cu2+, Hg2+, citric acid and ascorbic acid on pectin lyase activity were also investigated. In the last process, purified pectin lyase enzymes and extracts of crude enzyme were used in the production of apple, carrot, bananas and peach juice. Fruit juices were produced without adding enzyzme for the control. The volume of the produced fruit juice from the control and the experiment were compared by calculating yield. The yield % of obtained fruit juice volume and hydrolyzing % of dry weight were calculated. These processes were repeated for a commercial enzyme too and results were compared.