Geometrik optik konusundaki kavram yanılgılarının kavramsal değişim metimleri ile giderilmesi
Eliminating the misconceptions about geometric optics by conceptual change texts
- Tez No: 177737
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDOĞAN BÜYÜKKASAP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Fizik Eğitimi, Optik, Geometrik optik, Kavram Yanılgıları, Kavramsal Değisim Metinleri, Science Education, Physics Education, Optics, Geometric Optics, Misconceptions, Conceptual Change Texts
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalısma, Fen Bilgisi öğretmenliği programı öğrencilerinin geometrik optik konusundaki kavram yanılgılarını tespit ederek, bu kavram yanılgılarını kavramsal değisim metinleriyle gidermeyi amaçlamıstır. Çalısma verilerinin elde edilmesinde; birinci asamada 2004-2005 Eğitim-Öğretim yılı güz yarıyılında Ağrı Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği programındaki 90 ikinci sınıf öğrencisine 19 maddelik üç asamalı bir test ve klasik sınav uygulayarak bu öğrencilerden rasgele seçilen 10 öğrenciye 10 açık uçlu sorudan olusan bir mülakat gerçeklestirilerek kavram yanılgıları tespit edilmistir. Test ve mülakattan elde edilen bulgular, öğrencilerin ısığın; yayılması, kırılması ve yansıması konularında kavram yanılgılarına sahip olduklarını göstermistir. ?kinci asamada ise 90 öğrenciden olusan örneklem iki gruba ayrılmıs ve bunlardan birisi deney, diğeri kontrol grubu olarak belirlenmistir. Deney grubunda uygulanacak kavramsal değisim yöntemi için kavramsal değisim metinleri hazırlanmıstır. Birbirlerine paralel olarak deney grubuna KDM yöntemi, kontrol grubuna ise geleneksel ders anlatım yöntemi uygulanmıstır. Daha sonra deney ve kontrol grubuna 19 soruluk test, son-test olarak uygulanmıstır. Deney ve kontrol grubundan tutarlı gözüken 35'er öğrencinin verileri dikkate alınmıstır. Ön-test ve son test olarak kullanılan test için Windows uyumlu SPSS-11 programı kullanılarak Cronbach-Alfa güvenirlik katsayısı hesaplanmıs, testin ? güvenirlik katsayısı 0.69 olarak bulunmustur. Çalısma, geometrik optik konusunda kavram yanılgılarını gidermede kavramsal değisim metinlerinin geleneksel ders anlatım yönteminden daha etkili olduğunu göstermistir.
Özet (Çeviri)
By exploring the Science Teacher program students? misconceptions, this study is aimed to eliminate their misconceptions about geometric optics with conceptual change texts. At the first stage, The data were obtained by applying a three-tired multiple choice test containing 19 questions, improved for Agri Education Faculty Science Teaching Department 90 sophomore students and a classic exam related to the subject in Autumn season. To determine misconceptions concerning the geometric optics, randomly chosen 10 sophomore students were interviewed with 10 open-ended questions. Findings obtained from the test and interviews showed that students have misconceptions about ?propagation of light?, ?reflection of light? and ?refraction of light?. At the second stage, the sample composed of 90 students were separated into two group as experimental group and control group. The conceptual change texts were prepared then to apply for instructional method in experimental group. By being parallel to each other conceptual change text method for experimental group and traditional lecturing method for control group were applied respectively. Later the test consisting 19 multiple choice test were applied as post-test in both experimental and control group. The data appearing coherent of 35 each of experimental and control group were taken into consideration. Reliability of the test that used as pre-test and post-tests were calculated by Cronbach-Alfa coefficient as 0,69 by using SPSS-11 for Windows. The study showed that the conceptual change texts are more effective than traditional method for instruction to eliminate students? misconceptions about geometric optics.