Konya ili Beyşehir ilçesi Doğanbey beldesinde besicilik yapan işletmelerin ekonomik analizi
Economic analysis of fattening cattle enterprises in Doganbey town of Beysehir district of Konya province
  1. Tez No: 177743
  2. Yazar: FATMA TUĞBA UĞURTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT DAĞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: sığır besiciliği, ekonomik analiz, canlı ağırlık maliyeti, Cattle husbandry, economic analysis, live weight cost
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, Konya İli Beyşehir İlçesi Doğanbey Beldesinde sığır besiciliğine yer veren tarım işletmelerinin 2007 üretim dönemine göre ekonomik analizi yapılmıştır. İşletmelerin yıllık faaliyet sonuçları, kullandıkları üretim faktörlerinin miktarı ve üretim maliyetleri ile karlılık durumları incelenmiştir.Bu bakımdan çalışma için gerekli veriler yörede faaliyet gösteren toplam 42 işletmeden tam sayım yoluyla anketlerle elde edilmiştir. 0-25 hayvana sahip işletmeler 1. grup, 26-50 hayvana sahip işletmeler 2. grup, 50'den fazla hayvana sahip işletmeler 3. grup olmak üzere üç farklı büyüklük grubuna ayrılarak incelenmiştir.Araştırma bölgesinde işletmeler ortalamasında gayri safi üretim değeri 194743 YTL olup %82,05'i besicilik üretim faaliyetinden elde edilmektedir. İşletme genelinde işletmeler ortalamasına ait gayri safi hasıla 201420 YTL iken saf hasıla 13803 YTL olarak hesaplanmıştır. İşletme masraflarında besi hayvanı başına düşen değer (BHBD) işletmeler büyüdükçe azalmakta olup işletme ortalaması 3562 YTL'dir. İşletmeler ortalamasında brüt marj 23776 YTL, tarımsal gelir ise 22703 YTL hesaplanmıştır. İşletmeler ortalamasında rantabilite faktörü 6,85 olup mali ve ekonomik rantabilite sırasıyla 3,78 ve 3,68 olarak belirlenmiştir.Besiye alınan hayvanlarda günlük canlı ağırlık artışı işletmeler ortalamasında 1,251 kg, canlı ağırlık maliyeti 7,586 YTL/kg, canlı ağırlık artış maliyeti 9,386 YTL/kg olarak hesaplanmıştır. Sadece besicilik faaliyetine ait saf hasıla değeri 1. ve 2. grupta negatif, 3. grupta pozitif iken işletmeler ortalamasında -1728 YTL olarak belirlenmiştir. Besicilik faaliyetinde saf hasılanın negatif çıkmasına karşın işletmelerin faaliyetine devam etmelerinin nedeni besicilerin itibari giderleri dikkate almamalarından kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, annual operating results, amount of utilized factors of production, production costs and profitability of fattening cattle enterprises in Doganbey Town of Beysehir District of Konya were investigated with respect to 2007 production period.Data were obtained by full counting method using a questionnaire conducted among 42 enterprises operating in the region. Enterprises were classified into three groups on the basis of their sizes. Enterprises having 0-25, 26-50 and more than 50 animals respectively were 1, 2 and 3 group.Gross production value of average enterprise in the research region was 194743 YTL and 82,05% of this value is obtained from husbandry production. While the gross revenue of average enterprise was 201420 YTL, the net revenue was calculated as 13803 YTL. Production cost per animal decreased with increasing enterprise size and the average production cost was 3562 YTL per animal. For average enterprise, gross margin was 23776 YTL and agricultural income was 22703 YTL. Average profitability factor was 6,85. Financial and economic profitability were determined as 3,78 and 3,68, respectively.Average daily live weight gain was 1,251 kg, live weight cost was 7,586 YTL/kg and live weight gain cost was 9,386 YTL/kg. Net income value solely from husbandry was negative for group 1 and group 2 enterprises. It was positive for group 3 enterprises and average value for all enterprises was -1728 YTL. Continuing operation of enterprises in spite of the negative net income values was determined to be a consequence of husbandry owners disregard of nominal costs.