Fe, Cu, Sn, Pb foil numuneler üzerine uygulanan elektrik akımının x-ışını azaltma katsayısına etkisi
The effect of the electrical current applied on the Fe, Cu, Sn, Pb foil samples to the x-ray attenuation coefficient
  1. Tez No: 177798
  2. Yazar: YUSUF KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖKHAN BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kütle azaltma katsayısı, elektrik akımı, soğurma, mass attenuation coefficient, electrical current, absorption
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalısmada; Fe, Cu, Sn, Pb element numuneleri üzerine akım uygulamadan (referans ölçüm) ve 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 2 000, 4 000, 6 000, 8 000 mA'lik DC akımlar geçirilerek 59,54 keV uyarıcı foton enerjisine sahip kolime edilmis 241Am radyoizotop nokta kaynak ve transmisyon deney geometrisi kullanılarak X-ısın siddetleri ölçüldü. Ölçümler Si(Li) dedektör kullanılarak alınmıstır. Ölçülen X-ısını siddetleri Lambert-Beer kanunu kullanılarak her bir elementin değisen akım değerlerine karsılık kütle azaltma katsayıları bulunmustur. Bulunan kütle azaltma katsayıları, WinXCOM bilgisayar programından faydalanılarak 59,54 keV uyarıcı foton enerjisinde kütle soğurma katsayıları ile mukayese edilmistir. Sonuçlar SPSS istatistik programında yorumlandığında, değisen DC akım değerlerine karsılık, ölçülen siddetler yardımıyla bulunan kütle azaltma katsayıları arasında belirlenen akım değerleri için iliskinin önemsiz olduğu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, X-ray intensities were measured without applying current (reference measurement) and with applying 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 2 000, 4 000, 6 000, 8 000 mA DC currents in Fe, Cu, Sn, Pb element samples at 59,54 keV incident photon energy by using transmission experiment geometry and by using a collimated 241Am radioisotope point source. Measurements were obtained by a Si(Li) detector. Mass attenuation coefficients at varying current values of each elements were found by Lambert-Beer law in which measured X-ray intensities were used. Obtained mass attenuation coefficients were compared with mass attenuation coefficients, in 59,54 keV incident photon energy, by using WinXCOM computer software. When the results are interpreted by SPSS statistics program, it is established that there is not an important correlation for fixed current values between varying DC current values and mass attenuation coefficients obtained by measuring intensities.