Compton saçılması ile toprak nem miktarının belirlenmesi
Measurement of soil water using Compton scattering
  1. Tez No: 177799
  2. Yazar: ADEM ÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Ziraat, Physics and Physics Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Compton Saçılması, Koherent Saçılması, Toprak Nem Miktarı, NaI (Tl) Dedektör, Compton Scattering, Coherent Scattering, Soil Water Content, NaI (Tl) Detector
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalısmada, toprak nem miktarı Compton saçılması ve gama ısını geçme metodu kullanılarak belirlenmistir. Uyarıcı olarak 133Ba radyoaktif kaynagın 302,9 keV ve 356 keV enerjili -ısınları kullanılmıstır. Toprak örnegi, Erzurum yöresinde yaygın olarak bulunan ve alüviyal ana materyaller üzerinde olusmus ABD tasnif sistemine (7. tahmin sistemi) göre entisoller sırasına sokulan topraktan alınmıstır. Toprak örneginin kütle azaltma ve lineer azaltma katsayıları deneysel ve teorik olarak belirlenmistir. Bu çalısma neticesinde toprak suyunu ölçmek için kullanılan gama ısını geçme ve Compton saçılma metodu ucuz, tahribatsız, kolay, tekrarlanabilir ve gerçege yakın sonuçlar vermesi bakımından ziraî uygulamalarda (sulamada uygun su miktarının belirlenmesi gibi) ve ucuz zemin basma isleminde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the soil water has been determined using Compton scattering and gamma ray transmission method. -rays with energies 302,9 keV and 356 keV from 133Ba source were used to excite the samples. The samples have been prepared from the soil composed on alluvial materials which is ranked according to ABD classified system, and is commonly found in Erzurum. The mass and linear attenution coefficients of soil compound have been determined experimantally and theoretically. The results from this study indicate that the compton scattering and -ray transmission methods may be used for agricultural applications and cheap terrain compression process because of its inexpensive, non-destructive, ease, reiterative and giving quite close results to true values.