Floresans enerji transferinin misel sistemlerde incelenmesi
An investigation of fluorescence energy transfer in micelle system
- Tez No: 170631
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ARIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Merosiyanin 540, flöresin, Förster teorisi, enerji transfer, miseller, Merocyanine 540, fluorescein, Förster' s theory, energy transfer, micelles n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FLORESANS ENERJİ TRANSFERİNİN MİSEL SİSTEMLERDE İNCELENMESİ Burcu Meryem AYDIN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman:Yrd. Doç. Dr. Mustafa ARIK Bu tez çalışmasında biyolojik sistemlerde sıklıkla kullanılan merosiyanin 540 (MC540) ve flöresin (FL) molekül çifti arasındaki floresans enerji transferi üç farklı misel sisteminde incelendi. Bu misel sistemler katyonik hekzadesiltrimetilamonyum bromür (CIAB), anyonik sodyum dodesil sülfat (SDS) ve nötral Triton X-100 (TX-100) olup MC540 bileşiği akseptör, FL ise donor molekülüdür. Su ortamında çalışılan konsantrasyonlarda agregat absorpsiyon bandına sahip olan FL ve MC540 bileşiklerinin, MC540 için kritik misel konsantrasyonlarında hazırlanan miselîi çözeltilerinde, agregatm bozulup monomere dönüştüğü gözlendi. Floresans enerji transferinde önemli bir şart olan donorun emisyon spektrumu ile akseptörün absorpsiyon spektrumlarının örtüşmesi FL-MC540 molekül çifti için iyi bir oranda gerçekleşti. FL'nin konsantrasyonunun sabit tutularak, farklı MC540 konsantrasyonlarında alman floresans spektrumlarmda, FL'ne ait floresans bandın şiddetinde bir azalma ve MC540'a ait floresans bandının şiddetinde bir artma gözlendi. Gerçekleşen bu floresans enerji transferi Stern- Volmer eşitliğine ve Förster teorisine göre tartışıldı. Her üç misel sisteminde Stern- Volmer hız sabiti yüksek değerler aldı. Förster teorisine göre hesaplanan, Förster mesafesi (Ro) ve enerji transfer verimliliği, FL-MC540 molekül çifti için floresans enerji transferinin, diğer iki misel sistemine kıyasla, CTAB ortamında daha ideal bir molekül çifti oluşturduğu tespit edildi. 2005, 42 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis AN INVESTIGATION OF FLORESANS ENERGY TRANSFER IN MICELLE SYSTEM Burcu Meryem AYDIN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assis. Prof.Dr. Mustafa ARIK In this study, fluorescence energy transfer between pairs of merocyanine 540 (MC540) and fluorescein (FL), which are commonly used in biological systems, were investigated in three different micelle systems. These micelles are hexadeciltrimethylaminium bromide (CTAB), sodium dodecyl sulphate (SDS), and Triton X-100 (TX-100). MC540 is an acceptor molecule and FL is a donor molecule. In the studied concentration, while FL and MC540 compounds have aggregate absorption bands in water, this aggregate band for MC540 was shifted towards monomer band when micelle solutions were prepared in the critical micelle concentration. The spectral overlap between emission of donor and absorption of acceptor is very important for the fluorescence energy transfer, which was occurred by a good ratio. In constant FL concentration, fluorescence intensity of FL was decreased with increased MC540 concentration, in contrast fluorescence intensity of MC540 was increased. The fluorescence energy transfer was discussed in terms of Stern- Volmer equation and theory of Förster. The Stem- Volmer rate constants were in high values for three micelle systems. The Förster distance and efficiency of energy transfer that calculated by Förster' s theory were investigated and it was found that FL-MC540 pairs are ideal molecule system in CTAB compared to other two micelle systems. 2005, 42 pages