Erzurum koşullarında sonbahar döneminde yüksek tünelde farklı dikim zamanlarının marulda bitki gelişmesi ve verim üzerine etkisi
Effects of different planting times on high tunnel on plant development and yield of Lactuca sativa under Erzurum condition in autumn
  1. Tez No: 177810
  2. Yazar: SİBEL DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Ziraat, Biology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Marul, ekim zamanı, yüksek tünnel, Lactuca Sativa, different planting dates, high plastic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu araştırmanın amacı, Erzurum koşullarında sonbahar döneminde örtü altında yetiştirilen marul (Lactuva sativa L. var. Longifolia cv. Yedikule-44)'da farklı dikim zamanının bitki gelişmesi ve verime etkisini tespit etmektir. Yüksek tünelde, marulda altı farklı dikim zamanının (25 Temmuz, 5 Ağustos 15 Ağustos, 25 Ağustos, 5 Eylül, 15 Eylül) etkisi araştırılmıştır. Deneme, 2005-2006 yıllarında iki yıl süreyle Tesadüf Parsellerin deneme desenine göre yürütülmüştür. Bitkiler baş uzunluğu, baş genişliği, baş ağırlığı, açık yaprak sayısı, kök uzunluğu, kök ve yaprakta kuru madde miktarı ve verim parametreleri kullanılarak değerlendirme yapılmıştır. 25 temmuz da dikilen marullar her iki yılda da yüksek sıcaklıklar nedeniyle açık alanda ve yüksek tünelde sapa kalkmıştır. 2005 yılında 5 ağustosta dikilen marul fideleri yüksek tünelde sapa kalkmamışken 2006 yılında sıcaklıkların daha fazla olması nedeniyle yüksek tünelde sapa kalkma görülmüştür. 5 eylülde 2006 yılında yüksek tüneldeki marullar soğuktan korunurken, 15 eylülde her iki yılda 5 eylülde ise 2005 yılında açıktaki ve yüksek tüneldeki marullar donmuştur. Baş ağırlık, bitki boyu, bitki eni, kök uzunluğu verim bakımından en yüksek değerler 2005 yılı yüksek tünelde I. dikim zamanında (5 Ağustos) elde edilmiştir. Bununla birlikte yaprakta ve kökte kuru madde miktarı bakımından en düşük değerler yine bu zamanda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to determine the effects of different planting times on plant development and yield for lactuva sativa (lactuva sativa L. var. Longifolia cv. Yedikule-44) produced under cover in Autumn under Erzurum conditions. In high tunnel, the effects of six different planting times (July 25, August 5, August 15, August 25, September 5 and September 15) for lactuva sativa are investigated. The experiment WAS performed twice in 2005 and 2006 according to completely random platExperiment is carried out according to the pattern of random parcels. Plants were evaluated by using head length, head width, head weight, number of nonwropper leaves, root length, dry weight in the root and leaves and yield parameters. Lactuva sativa was planted on July 25 in open field and in high tunnel developed in both years due to high temperatures. Lactuva sativa seedlings planted on August 5 in high tunnel did not grow generatively in 2005, generative development was observed in high tunnel in 2006 due to higher temperatures. While lactuva sativa planted on September 5, 2006 in high tunnel were protected against cold, the ones planted on September 15 in both years and on September 5 in 2005 in open fields and in high tunnels were frozen. The highest values in terms of head weight, plant length, plant width, root length and yield were obtained in high tunnel during the first planting time (August 5). Nonetheless, the lowest dry weight values in the root and leaves were determined for the same planting time.