Farklı dozlarda sıvı humik asit uygulamaları ile bakteri (Bacillus OSU-142) uygulamalarının fern çilek çeşidinde verim, verim unsurları, bitki gelişimi, meyve kalitesi ile bitki besin elementi içerikleri üzerine etkileri
Effects of liquid humic acid and bacteria applications (Bacillus OSU-142) on yield, yield components, plant growth, fruit quality and plant nutrient contents in fern strawberry cultivar
  1. Tez No: 177811
  2. Yazar: MÜCAHİT PEHLUVAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHARREM GÜLERYÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Humik Asit, Bakteri (Bacillus OSU-142), Çilek, Verim, Toprak ve Bitki ?liskisi, Humic Acid, Bacterium (Bacillus OSU-142), Strawberry, Yield, Soil and Plant Relation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Erzurum'da 2005 ve 2006 yıllarında yürütülen çalısma, tesadüf blokları deneme deseninde bölünmüs parseller düzenlemesine göre planlanmıs, bitki büyümesini tesvik edici özelliği olan Bacillus OSU-142 bakterisinin dört farklı uygulama sekli (kontrol, topraktan, yapraktan ve toprak + yapraktan bakteri uygulamaları) ana parselleri, bes farklı sıvı humik asit dozu (0, 200, 400, 600, 800 ml/da) ise alt parselleri olusturmustur. Arastırmada Fern çilek çesidine ait frigo fideler kullanılmıstır. Meyve üretimi ve özelliklerinin incelenmesi için masurada, vejetatif özelliklerin incelenmesi için tavada yetistiricilik yapılmıstır. Arastırma sonuçlarına göre özellikle 2005 yılında çilekte bitki basına verimi 600 ve 800 ml/da humik asit uygulamaları, kontrole göre sırasıyla %3,2 ve %12,2 oranlarında artırmıstır. 2005 ve 2006 yılı ortalamalarına göre verim unsurlarından ortalama meyve ağırlığını kontrole göre, 600 ve 800 ml/da humik asit dozlarının sırasıyla %6,2 ve %9,3 oranlarında artırdığı tespit edilmistir. Bakteri uygulamalarının ise özellikle verim ve unsurları üzerine negatif yönde etkilerinin olduğu belirlenmistir. Meyvenin toplam seker içeriğini 400 ml/da humik asit uygulama dozunun kontrole göre %3,7 oranında, Toprak + Yapraktan bakteri uygulamasının ise %2,8 oranında artırdığı belirlenmistir. ?ki yıllık ortalamalara göre, humik asit uygulamalarının toprağın toplam N ve elverisli Mn içeriği ile çilek yapraklarının P, Fe, Mn, Zn ve Cu kapsamları üzerine, bakteri uygulamalarının ise toprağın elverisli Mn içeriği ile çilek yapraklarının Fe, Mn ve Zn kapsamları üzerine önemli etkilerinin olduğu tespit edilmistir. 2005 ve 2006 yılı ortalamalarına göre, bitki basına kol sayısı üzerine hem humik asit ve hem de bakteri uygulamalarının önemli etkileri olmustur. Ayrıca kuru fide ağırlığı ve fide boyunu humik asit uygulamalarının önemli derecede etkilediği belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Erzurum in 2005 and 2006. Study was conducted in split plots order in randomized blocks trial design. Four different plant growth promoting rizobacteria (PGPR) (Bacillus OSU-142) applications (no bacteria, soil, leaf and soil + leaf) constituted main plots, as were five different humic acid rates (0, 200, 400, 600, 800 ml/da) sub-plots. Frigo seedlings of Fern strawberry cultivar were used in this study. Strawberry was grown both in mulched and no mulch plots in order to study fruit production and vegetative characteristics. According to the study results, 600 and 800 ml/ha of humic acid applications increased the yield per plant by 3,2 and 12,2% respectively when compared to control in 2005. According to the average of 2005 and 2006 years, it was determined that 600 and 800 ml/ha of humic acid applications increased average fruit weight by 6,2 and 9,3% respectively when compared to control. It was also determined that bacteria applications especially negative effect on yield and yield components. Furthermore, it was determined that 400 ml/ha of humic acid application and bacterium application from both soil and leaf increased the total sugar content by 3,7% and 2,8% respectively comparing to the controls. According to two year averages, humic acid affected N and Mn contents of soil and P, Fe, Mn, Zn and Cu contents in leaves significantly while significant effect of bacteria on Mn content in soil and Fe, Mn, and Zn contents in leaves were determined on the other hand. Study was also revealed that humic acid and bacterium applications significantly affected number of stolon per plant. On the other hand, humic acid applications had significant effects on dry seedling weight and seedling length.