Erzurum ilinde patates (Solanum tuberosum L.) bitkisinden izole edilen Verticillium dahliae kleb.'nın vejetatif uyum grupları ve patojeniteleri
Vegetative compatibility groups and pathogenicity of Verticillium dahliae kleb. from potato (Solanum tuberosum L.) plants in Erzurum province
  1. Tez No: 177817
  2. Yazar: ELİF DANE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERKOL DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, Verticillium dahliae Kleb, nit mutant, vejetatif uyum gruplan, patojenite testi, Potato, Verticillium dahliae Kleb, nit mutant, vegetative compatibility groups, pathogenicity test
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma 2003-2005 yıllarında Erzurum İlinde patates bitkilerinden izole edilen Verticillium dahliae Kleb. izolatlannın vejetatif uyum gruplarını ve patojenitelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yapılan izolasyonlar sonucu 111 V. dahliae Kleb. izolatı elde edilmiştir. Bu izolatlardan toplam 240 mutant oluşturulmuş, bu mutantlann 171'i Nitl, 69'u NitM olarak belirlenmiştir. Vejetatif uyum gruplarını (VCG) belirlemek üzere elde edilen mutantlann test izolatlanyla eşleştirilmesi sonucu, 34 adet izolatm VCG2B, 77 adet izolatın ise VCG4A olduğu ortaya konmuştur. Gruplann morfolojik ve kültürel özelliklerinin ortaya konması için konidi, fıalid ve mikrosklerotiumlan ölçülmüştür. Farklı sıcaklıklann koloni gelişimine olan etkisini tespit etmek üzere yapılan çalışmalar sonucunda 25. günde her iki grubun da 20°C'de maksimum koloni gelişimi gösterdiği belirlenmiştir. Yine 25. günde 35°C'de VCG2B izolatlannın gelişim gösteremediği, VCG4A izolatlannın gelişebildiği görülmüştür. Kuru misel ağırlıkları ölçülmüş ve 25°C'de her iki grup için de daha yüksek değerler elde edilmiştir. Yağ asidi analizi yapılarak, yağ asidi içeriği bakımından benzerlik ve farklılıkların ortaya konması amaçlanmıştır. Analiz sonucunda Palmitik asit, Linoleik asit ve Oleik asit elde edilmiştir. Gruplann patojeni tel erinin belirlenmesi için Marfona çeşidine daldırma metodu uygulanmış, iki grup arasında istatistiki olarak hastalık şiddeti yönünden fark bulunmamıştır. Türkiye'de V. dahliae Kleb. VCG4A'nın bulunduğu ilk kez bu çalışma ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine vegetative compatibility groups and pathogenicity of Verticillium dahliae Kleb. firom potato plants in Erzurum province in the years of 2003-2005. At the result of the isolations, totally, 111 isolates of V. dahliae Kleb. were identifıed. Among these, 240 mutants having 171 Nitl and 69 NitM were constituted. At the end of mating of the mutants with test isolates for identifıcation of vegetative compatibility groups (VCG), the isolates, 34 VCG2B and 77 VCG4A were determined. Conidi, phialid and microsclerotium were also measured to identify morphological and cultural properties of the groups. in the studies to determine effects of different temperatures to colony growth, maximum colony growth were seen at 25°C on the day of 25th in both groups. Also, it was seen that the isolates VCG2B did not show growth on the same day and at 35°C while VCG4A could grow. On the other hand, dry mycelium weight of the isolates were measured and higher data in both groups were obtained at 25°C. Analyze of fatty acid were made to determine similarities and differences of fatty acid contents of the isolates. At the end of this analyze, Palmitic Acid, Linoleic Acid and Oleic Acid were determined. The dipping method was applied to Marfona cultivar to determine pathogenicities of the groups and it was found no differences between two groups statistically for disease severity. VCG4A of V. dahliae Kleb. is recorded fırst time from Turkey in this study.