Teleskop kubbelerin otomasyonu ve Ulupınar Gözlemevi teleskop kubbelerine uygulanması
Automations of the telescope domes and have been applied to the telescope domes of astrophysics research center and Ulupınar Observatory of Çanakkale University
- Tez No: 177818
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN DEMİRCAN, YRD. DOÇ. DR. GÜLNUR İKİS GÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Teleskop Kubbeleri, Teleskop Kubbe Otomasyonu, ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi, Telescop Dome, Telescop Dome Automations, ÇOMÜ Ulupinar Observation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada, yarı otomatik sistem ve tam otomatik sistem Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesindeki Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevindeki teleskop kubbelerine uygulanmıştır. Yarı otomatik sistem T30A teleskop kubbesine uygulanmıştır. Teleskop üzerine yerleştirilmiş kızılötesi bir kamera yardımı ile, kubbe açıklığı konumunun uzaktan kontrolü, kubbeyi sağa ve sola döndüren bir kubbe kontrol yazılımı kullanılarak sağlanmıştır. Tam otomatik sistem T30B teleskop kubbesine uygulanmıştır. Böylece kubbenin dönmesi ve kapak kontrolü otomatik olarak sağlanmıştır. Yerel kablosuz ağ sistemi kurulmuş ve T30A ve T30B kubbelerinin uzaktan kontrolü sağlanmıştır. Bu sayede gözlemcilerin gözlem süresince kubbede bulunmaları artık gerekli değildir. her iki kubbenin de uzaktan kontrolü sağlanmıştır. Böylece tam otomatik kubbe otomasyonu gerçekleştiren kubbede gözlemcinin şahsen bulunmasına gerek kalmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study semi-automatic system and automatic system have been applied to the telescope domes of Astrophysic Resarch Center and Ulupinar Observatory of Canakkale University. The semi-automatic system has been applied to T30A telescope dome with the help of an infared camera which has been placed on telescope, the remote control of the position of the dome aperture has been supplied by using a dome control software which rotates the dome to right or to left. Automatic system has been applied to T30B telescope dome so the rotattion of the dome and control of the shuther have been subbllied automatically. The local wireless network system has been set up and the remote control of T30A and T30B domes has been achieved. As a conclusion, it is not necessary anymore tos tay in the dome during the observation fort he observers.