Tüketicilerin gıda güvenliği hakkındaki bilgi düzeylerinin tespiti
Food safety awareness of selected urban consumers
  1. Tez No: 177831
  2. Yazar: MELTEM KAPTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER NÜKHET DEMİREL ZORBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: gıda güvenligi, anket, tüketici, food safety, consumer, survey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yapılan bir arastırma, son on yılda dünyanın çesitli bölgelerinde ortaya çıkan gıda kaynaklı hastalıklardan yaklasık %87'sinin, evde yapılan veya evde tüketilen gıdalar sonucu oldugunu belirtmektedir. Elde edilen bu sonuçlar, tüketicinin gıda güvenligi konusunda bilinçlenmesinin ne kadar önemli oldugunu göstermektedir. Bu projenin amacı, Çanakkale halkının gıda güvenligi hakkındaki bilgilerini ölçmek ve bu bilgiler ısıgında seminer verip, brosür hazırlayarak insanların eksik oldukları konularda kendilerini gelistirmelerini saglamaktır. Ankette yer alan sorular, kalite güvence sistemlerinin halk tarafından tanınıp tanınmadıgını belirleyecegi gibi gıda satın almada dikkat edilecek noktaların halk tarafından ne kadar önemsendigini gösterecek, ayrıca gıda güvenligi hakkındaki genel düsünceleri ortaya koyacak sekilde düzenlenmistir. Arastırmada hazırlanan anketler 2000 tüketici tarafından, ilin çesitli yerlerinde kurulan standlarda yüz yüze görüsmeler sonucu doldurulmustur. Anket sonucunda yapılan istatistiksel analizler, bayanların ve orta yastaki katılımcıların, erkeklere ve gençlere göre, önemli oranda gıda satın almada daha dikkatli ve gıda güvenligi konusuna daha ilgili olduklarını göstermistir. Ayrıca egitim düzeyi arttıkça daha bilinçli alısveris yapıldıgı ortaya çıkmıstır. Fakat, hemen her katılımcının özellikle kalite güvenlik sistemleri hakkında bilgi eksiklerinin bulundugu tespit edilmis ve bu eksikleri gidermek amacıyla brosür hazırlanmıstır.
Özet (Çeviri)
According to a recent research, over the past decade, 87% of reported outbreaks of food borne diseases in different sides of the world have been associated with food, prepared or consumed at home. These results showed the importance of the consumer knowledge on food safety. The aim of this project was to determine food safety knowledge of Çanakkale residents and from the light of the results, to prepare brochures and give seminars, which include information that people can improve themselves about food safety issues. A survey was arranged in order to show the knowledge of quality assurance systems, the general thoughts about food safety and the shopping and handling habits of people. In this research, surveys were responded by 2000 consumers with face-to-face interviews at stands, being set up on different sides of the city. From the results, the statistical analyses showed that, women and middle age participants were significantly more careful during food shopping and were more interested in food safety issues than men and younger consumers. Consumers with higher education shopped more consciously. However, according to results, nearly all consumers had lack of knowledge, especially on food quality assurance systems and thus, a brochure was prepared to give information on that issues.