Gülpınar ve çevresinin neojen stratigrafisi ve Gastropoda-Pelecypoda faunası (Kuzeybatı Anadolu)
Neogene stratigraphy and Gastropoda-Pelecypoda fauna of Gülpınar surruondings (Northwest-Anatolia)
  1. Tez No: 177856
  2. Yazar: PINAR GÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ KAPAN YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Neojen, Gastropoda, Pelecypoda, Akçagiliyen, Kuvalnikiyen, Kalabriyen, Kaspik Havza, Akdeniz, Neogene, Gastropoda, Pelecypoda, Aktschagylian, Kualnikian Calabrian, Caspic Basen, Mediterranean
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, Gülpınar ve çevresindeki Neojen sedimanlarının, stratigrafik ve paleocoğrafik özellikleri, Gastropoda-Pelecypoda faunası kullanılarak aydınlatılmaya çalışılmıştır. Çalışma alanında 12 adet ölçülü stratigrafik kesit ölçülmüş, Gastropoda sınıfına ait 7 cins ve 4 tür, Pelecypoda sınıfına ait 11 cins ve 10 türün tanımlaması yapılmıştır. Tanımlanan bu fauna ile çalışılan çökel istifin alttan üste doğru, Alt Pliyosen, Akçagiliyen=Alt Kuvalnikiyen, Üst Kuvalnikiyen ve Üst Kuvalnikiyen ile senkron ancak farklı fasiyes özelliğinde gelişmiş Kalabriyen katlarına karşılık geldiği belirlenmiştir. İnceleme alanı, Akçagiliyen=Alt Kuvalnikiyen'de acı su (tuzluluk: ?16,5-30) niteliğinde gelişmiş olup, Kaspik ve Öksinik Havzalar ile benzer özelliktedir. Kalabriyen'de ise Akdeniz'in bölgeye ilerlemesi sonucu denizel özellik kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the stratigraphical and pleogeographical properties of Neogene sediments of Gülpınar area, have been studied by using Gastropoda-Pelecypoda fauna. In the study area 12 stratigraphic sections have mesumed and 7 genus and 4 species belonging to Gastropoda and 11 genus, 10 species belonging to Pelecypoda are determined from these sections. From the bottom to the top; Aktschagylian=Early Kualnikian, Upper Kualnikian and Calabrian stages have been distinguished from the stratigraphic level of the fauna. In the study area, Aktschagylian=Early Kualnikian aged fauna are competable brackish water (salinity: % 0.16,5-0.30) and show similar characteristic Caspic and Euxinic Basins. The study area has became marine character the result of progressing of the Mediterranean sea during Calabrian.