Armutlu Yarımadası kuzey kesiminin jeolojisi, genç tektoniği ve bölgenin jeotermal kaynakları
Geology, neotectonics and geothermal resources of the northern part of Armutlu Peninsula
- Tez No: 177857
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPER BABA, PROF.DR. ERDİNÇ YİĞİTBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: jeotermal hidrojeoloji, jeotermal su kimyası, kimyasal jeotermometreler, akışkan-mineral dengesi, Armutlu Yarımadası, Türkiye, geothermal hydrogeology, geothermal water chemistry, chemical geothermometers, fluid-mineral equilibrium, Armutlu Peninsula, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu projenin araştırma konusu, Armutlu yarımadası kuzey kesiminin genç tektoniği ve bölgenin jeotermal kaynakları, özellikle de jeotermal alan ve bölgenin tektoniği arasındaki ilişkidir. Bu çalışmanın ilk adımı, stratigrafik özellikleri anlayabilmek için, Armutlu metamorfik topluluğu, bölgeye ait volkanikler ve temel kayaya göre genç olan çökelleri içine alan bir jeolojik çalışma olarak planlanmıştır. Buna ek olarak bölgesel tektoniğin kavranması yalnızca jeomorfolojik özellikler için değil aynı zamanda jeotermal sistem içinde gereklidir. Bilimsel çalışmanın ikinci adımı hidrojeolojik özelliklerle ilgilidir; jeotermal kaynakların fayların çeşitlerine bağlı olarak dağılımı, fayların çeşitleri ve hidrojeokimyasal özellikler arasındaki ilişkiler...vb. Pek çok çalışma jeotermal hidrojeoloji üzerinde yoğunlaşmasına rağmen, aslında çalışma alanından elde edilecek jeolojik veriler jeotermal sistemin yeniden değerlendirilmesi için kullanılabilir böylece geçerli olan jeotermal model gözden geçirilerek yeni bir model önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This project aims at treatise of neotectonics of northern part of Armutlu Peninsula and its geothermal resources, specifically intercourse between neotectonics of the region and the geothermal province. In this study, firstly, geological study dealing with Armutlu metamorphic assemblages, volcanics belongs to the region, younger deposits than the basement rocks are schemed as stratigraphic features are to be comprehended. Moreover, regional tectonics is needed to be understood not only geomorphologic attributes but also the geothermal system. Secondly, the other step of this treatise is related to hydrogeological properties; spatial distribution of geothermal springs as related to types of faults, relationship between hydrogeochemical properties and types of faults,? etc. Actually, despite the fact that many scientific studies has been focused one?s attention on geothermal hydrogeology, geological data obtained from the study area will be used for a new evaluation of the geothermal system thus accepted geothermal model can be reviewed, and a new model can be suggested.