Sepiyolit ve genleşmiş perlit üzerine katyonik poliakrilamid adsorpsiyonu
The adsorption of cationic polyacrylamide onto sepiolite and expanded perlite
- Tez No: 177906
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NALAN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorption, polyacrylamide, sepiolite, expended perlite adsorption isotherms, calcination, zeta potential
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sulu çözeltilerdeki sepiyolit ve genleşmiş perlit üzerindeki PAM adsorpsiyonu bazı parametrelerin fonksiyonuna göre sistematik olarak araştırıldı. Bu parametreler sepiyolitin ve genleşmiş perlitin pH, kalsinasyon sıcaklığı sepiyolit için, iyonik şiddet ve sıcaklıktır. Katyonik PAM adsorpsiyonu pH'ın 5.00 dan 11.00 a sıcaklığın 250 C den 55 0C ye ve iyonik şiddetin 0 dan 1.0 mol L-1 değişmesiyle artar. Sepiyolit örneği 200 0C sıcaklıkta diğer kalsinasyon örneklerden daha yüksek adsorpsiyon kapasitesine sahiptir. Sepiyolit ve genleşmiş perlit üzerindeki PAM adsorpsiyon izotermleri benzer izoterm asitlikleriyle belirlenir ve bağdaştırılır. Benzer izotermler Langmuir ve Freundlich izoterm modelleridir. Langmuir izoterm modeli Freundlich izoterm modelinden daha iyi izoterm data görüntüleri vermektedir. Adsorbanın fiziksel özellikleri izoterm eşitliklerinden elde edilen parametrelere bağlıdır. Sepiyolit ve genleşmiş perlit süspansiyonların zeta potansiyelleri NaCI `ın sulu çözeltilerinde ve farklı PAM konsantrasyonlarında ve pH larda hesaplandı. Deneysel Sonuçlara göre; pH sepiyolitin ve genleşmiş perlitin zeta potansiyelini kuvvetlice değiştirdiği, sepiyolit su içinde pH 6,6 ve PAM konsantrasyonunda pH 8 civarında, genleşmiş perlit 250 mg L-1 PAM konsantrasyonunda pH 8,7 civarında bir izoelektrik noktasına sahip olduğu,. sepiyolit ve genleşmiş perlit PAM yükünü negatiften pozitife çevirdiği, adsorpsiyon üzerinde sıcaklığın etkisi birçok termodinamik parametrelerle bunlar Gibbs serbest enerjisi, entalpi ve entropi ile belirlendi. Ayırma faktörü sabiti (RL) gösteriyor ki sepiyolit ve genleşmiş perlit sulu çözeltilerden PAM adsorpsiyonu için kullanılabilir. Anahtar Kelimeler : Adsorpsiyon , poliakrilamid , sepiyolit , genleşmiş perlit, adsorpsiyon izotermleri , kalsinasyon, zeta potansiyeli
Özet (Çeviri)
The adsorption of PAM onto sepiolite and expanded perlite (EP) from aqueous solutions has been investigated systematically as a function of some parameters such as calcination temperature of sepiolite, pH, ionic strength and temperature. The adsorption of cationic polyacrylamide (PAM) increases with pH from 5.50 to 11.00; temperature from 25 to 550C and ionic strength from 0 to 0.1 mol L-1. The sepiolite sample calcined at 2000C has a higher adsorption capacity than the other calcined samples. Adsorption isotherms of PAM onto sepiolite and EP have been determined and correlated with common isotherm equations such as Langmuir and Freundlich isotherm models. The Langmuir isotherm model appeared to fit the isotherm data better than the Freundlich isotherm model. The physical properties of this adsorbent are consistent with the parameters obtained from the isotherm equations. The zeta potentials of sepiolite and EP suspensions have been measured in aqueous solutions of NaCl and different PAM concentrations and pH. From the experimental results; pH strongly alters the zeta potential of sepiolite and EP, sepiolite has an isoelectric point at about pH 6.6 in water and about pH 8 in 250 mg L-1, expanded perlite has an isoelectric point at about pH 8,7 in 250 mg L-1 PAM concentration, PAM changes the interface charge from negative to positive for sepiolite and EP, effect of temperature on adsorption has been quantified by calculating various thermodynamic parameters such as Gibbs free energy, enthalpy and entropy. The dimensionless separation factor (RL) has shown that sepiolite and EP can be used for adsorption of PAM from aqueous solutions.