Viskoz akışkan dolu bir evrenin bazı özellikleri ve kozmolojik evrimi
Some features and cosmological evolution of a universe filled with viscous fluid
- Tez No: 177928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Skaler Alan, Viskoz Akışkan, Isı Akısı, Einstein Alan Denklemleri, Gödel evreni, Kozmolojik Modeller, Kozmik Mikrodalga Fon Anizotropisi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tezde, evrenin oluşumunun ilk çağlarında etkin olduğuna inanılan kütleli skaler alan ile viskoz akışkanın davranışı ve kozmolojik özellikleri incelenmektedir. Bu amaçla; rotasyon yapan homojen ve anizotrop bir uzay-zamanı karakterize eden Gödel tipi metrik ile tanımlanan bir evreni dolduran viskoz akışkan, kütleli skaler alan ve ısı akısı karışımından oluşan bir kozmik madde dağılımı için kozmolojik sabitli Einstein alan denklemleri elde edilerek çözümler aranmıştır. Elde edilen çözümler yardımıyla, skaler alanın varlığında ve yokluğunda viskoz akışkan madde dağılımının davranışı ve diğer fiziksel özellikleri ile asimptotik davranışları tartışılmıştır. Özellikle kütleli skaler alanın; kozmik mikrodalga fon ışınım anizotropisi, kozmolojik sabit, ısı akısı, viskoz akışkanı karakterize eden shear viskozite katsayısı ve bulk viskozite katsayısı üzerine etkileri irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the behaviour of the massive scalar field with the viscous fluid which are believed that they are active at the initial ages of the formation at universe, and their cosmological properties are investigated. For this purpose, Einstein?s field equations are obtained and their solutions are studied for the cosmic matter which is composed of viscouse fluid, scalar field and heat flux filling a universe defined by Gödel?s metric. Furthermore, by using solutions obtained here, the behaviour of viscous fluid matter and other physical properties are discussed in the existance and absence of scalar field with their asymptotic behaviours. Especially, effects of scalar field on the cosmic microwave background radiation anisotropy, shear viscosity coefficient and bulk coefficient characterizing viscouse fluid are tried to examined.Key Words : Scalar Field, Viscous Fluid, Heat Flux, Einstein?s Field Equations, Gödel?s Universe, Cosmological Models, Cosmic Microwave Background Anisotropy.