Hıdırlar (Çanakkale-Yenice) jeotermal sahasının hidrojeokimyasal özellikleri ve tektonizmayla ilişkisi
Hydrogeochemical features of Hıdırlar (Çanakkale-Yenice) geothermal field and its tectonic relation
  1. Tez No: 177938
  2. Yazar: ÖZKAN ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ZEKİ TUTKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hıdırlar, jeotermal, tektonik, hidrojeokimya, jeotermometre, Hıdırlar, geothermal, tectonic, hydrogeochemistry, geothermometer
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Hıdırlar (Yenice-Çanakkale) Jeotermal Alanı, Biga Yarımadası'nın (KB Türkiye) güneydoğusunda yer alır. Bu alan, fay denetimli bir tektonosedimanter havza görüntüsü sunan bir çöküntü alanının kuzeybatısında yer almaktadır. Çalışma alanında, yapılan 1/25 000 ölçeğindeki jeolojik haritasına göre alanda beş farklı kaya birimi ayırtlanmıştır. Çalışma alanının temelini Alt-Orta Triyas yaşlı Karakaya Kompleksi'ne ait Nilüfer Birimi oluşturmaktadır. Temel kayaların üzerinde uyumsuzlukla Üst Oligosen yaşlı Çakıroba granodiyoriti ve Üst Oligosen yaşlı Çan Volkanitleri yer almaktadır. Neojen yaşlı Örencik Formasyonu ile Kuvaterner yaşlı yamaç molozları ve alüvyon çalışma alanındaki tüm birimleri uyumsuz olarak üzerlemektedir. Alandaki ana tektonik hatlar genel olarak DKD-BGB gidişli ve bunları kesen KB-GD gidişli kırık hatlarıdır ve sıcak su çıkışları bu tektonik hatlar üzerinde yer almaktadır. Çalışma alanında üçü sıcak su ve ikisi soğuk su olmak üzere toplam beş su örnek lokasyonu seçilmiştir. Sıcak su kaynakları Kaynak, Sondaj ve Uyuz olarak, soğuk su kaynakları ise Soğuk 1 ve Soğuk 2 olarak isimlendirilmiştir. Sıcak su kaynakların çıkış sıcaklıkları Kaynak için 77,5 0C, Sondaj için 57,7 0C ve Uyuz için 53,6 0C olarak belirlenmiştir. Yapılan hidrojeokimyasal çalışmalar sonucu sıcak sular Na-SO4 ve Na-SO4- HCO3, soğuk sular ise Ca-Mg-HCO3 lı su tipini yansıtmaktadırlar. Rezervuar sıcaklığının belirlenmesi için yapılan jeotermometre hesaplamalarında, Kaynak için 90 0C-163 0C, Sondaj için 81 0C-149 0C ve Uyuz için 83 0C-161 0C sıcaklıkları hesaplanmıştır. Bu çalışma kapsamında elde edilen sonuçlara göre, bölgede yüksek sıcaklığa sahip akiferlerin bulunması beklenmektedir. Ancak, bu akiferlerin derinliği ve verimi hakkında ayrıntılı bilgiler elde edilebilmesi için jeofizik çalışmalar yapılmalı ve tüm verilerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda araştırma kuyuları açılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Hıdırlar (Yenice-Çanakkale) Geothermal Field is located at the southeast of the Biga Peninsula (northwest Turkey). This field is at northwest of an east-west trending depression area which may indicate a fault controlled tectonosedimentary basin. According to 1/25000 scale geological map, five different lithological unit determined in the study area. Lower-Middle Triassic aged Nilüfer Unit of Karakaya Complex constituted the basement of area. Late Oligocene aged Çakıroba granodiorite and Çan volcanic rocks overlie the basement metamorphic rocks with an unconformity. Neogene aged Örencik Formation and Quaternary aged slope washes and alluvium overlie the entire older unit with an unconformity. At working area, major tectonic lines have ENE-WSW strike and they are cut by NW-SE strike tectonics lines. All thermal water spring are located on these tectonic lines. Five water sampling location is selected in the Hıdırlar Geothermal Field. Three of them are thermal water which is named as Kaynak, Sondaj and Uyuz, two of them are cold water which is named as Soğuk 1 and Soğuk 2. The surface temperatures of thermal springs are determined as Kaynak=77,5 0C, Sondaj=57,7 0C and Uyuz=53,6 0C. According to the result of hydrogeochemical results thermal waters are generally Na-SO4 and Na-SO4-HCO3 water types. Cold waters in the area are Ca- Mg-HCO3 water types. Assessments of chemical geothermometers applied to the thermal waters, suggest that reservoir temperatures are 90 0C-163 0C for Kaynak, 81 0C-149 0C for Sondaj and 83 0C-161 0C for Uyuz. In the scope of this study?s results, in the field it is expected that aquifers has high temperatures. But to understand detail information of the aquifers? depth and output, it has to be done geophysical studies and investigation wells.