Etili (Çanakkale) güneydoğusundaki magmatik kayaçların jeolojisi ve petrografisi
The petrographical and geological investigation of the magmatic rocks in southeast Etili, Çanakkale
  1. Tez No: 177939
  2. Yazar: OYA TÜRKDÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BOZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Etili, Petrografi, Jeokimya, Etili, Petrography, Geochemistry, Biga Peninsula
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Çalışma alanı Kuzeybatı Anadolu'da, Biga Yarımadası'nda Kazdağ yükseliminin kuzeyinde kalan Etili ve çevresini kapsayan yaklaşık 154 km2 bir alandan oluşmaktadır. Bu çalışmada Etili beldesi ve güneyinde yer alan magmatik kayaların jeolojik konumları ile petrografik ve jeokimyasal özellikleri araştırılmıştır. Çalışma alanında temeli, Üst Kretase yaşlı serpantinit, kireçtaşı ve metaşeylden oluşan Çetmi Ofiyolit Melanjı oluşturur. Üst Oligosen-Alt Miyosen yaşlı Evciler Plütonu, Çetmi Ofiyolit Melanjı'nı keser. Bu plütonizma ile kökensel ilişkili olan lav, aglomera ve riyolitik tüften oluşan Çan volkanitleri bu birimleri uyumsuz olarak üzerler. Kumtaşı, silttaşı ve organik çamurtaşından oluşan Alt Miyosen yaşlı Küçükkuyu Formasyonu'na ait gölsel sedimanlar Çan volkanitleri ile arakatkılıdır. Kiltaşı, kumtaşı, kömür, organik şeyl, aglomera ve tüf stratigrafisi sunan Erken-Orta Miyosen yaşlı Çan Formasyonu, yaygın olarak gözlenen volkanik kayaçların üzerine uyumsuz olarak gelmektedir. Kuvaterner yaşlı birimler ise tüm birimleri uyumsuz olarak örterler. Çalışma alanındaki plütonik kayaçlar petrografik çalışmalar doğrultusunda granit granodiyorit ve kuvars diyorit bileşimlidirler. Çoğunlukla granüler ve porfiritik dokulu olup, plajioklas, K-feldispat, amfibol (hornblend), biyotit ve kuvars mineralerini içermektedirler. Volkanik kayaçlar ise çoğunlukla andezit olmakla birlikte, ender olarak dasit ve trakiandezit bileşimler sergiler. Plütonik ve volkanik kayaçların SiO2 ? Na2O+K2O değişim diyagramlarında subalkali alanda yer aldıkları görülür. Na2O+K2O - FeO - MgO (AFM) üçgen diyagramında ise magmatik kayaçlara ait örneklerin çoğu kalkalkalen alanda bulunmakta ve kalkalkalen trend göstermektedir. Çalışma alanındaki plütonik ve volkanik kayaların majör element, iz element ve nadir toprak elementleri sonuçlarına dayanarak, bu kayaçların oluşumunda fraksiyonel kristalleşmenin yanı sıra kabuksal kirlenme gibi magma karışım süreçlerinin de etkili olduğu belirtilebilir. Çalışma alanındaki yapısal unsurlardan Çan-Etili Fayı, Neotektonik dönem yapısı olup sağ yanal atımlı DKD-BGB doğrultuludur. Bu fay sistemine dik gelişen çizgisellikler muhtemelen volkanizma sırasında ya da neotektonik dönem içinde gelişmiş olmalıdır.
Özet (Çeviri)
The study area formed around 154 km2 that comprised Etili and its surrounding area, in the north of Kazdağ mountain range, Biga Peninsula, NW Anatolia. At the basement of the study area, represented by Late Cretaceous aged Çetmi Ophiolite Melange which consisted serpentinite, limestone, shale. Late Oligocene- Late Miocene aged Evciler Pluton cuts Çetmi Ophiolite Melange. These units are overlain uncomformably by the Çan volcanics, consisting of lavas, agglomerates and rhyolite tuffs. Lower Miocene age Küçükkuyu Formation including of sandstone, siltstone and organic mudstone related to lacustrine sediments interclated Çan volcanits. Volcanic rocks observed commonly in the study area are overlain with disconformity by Lower ? Middle Miocene aged Çan Formation showed stratigraphy claystone, sandstone, coal, organic shale, agglomerates and tüff. All units in the study area are overlain with unconformity by Quaternary alluvium deposits. Plutonic rocks in the study area have granite, granitoid and quartz diorite compositions. It has usually granular and porphyritic textures and consist of plagioclase, K-feldspar, amphibole (hornblende) biotite and quartz minerals. In the SiO2-Na2O+K2O diagram they show granite, granodiorite and quartz diorite compositions. Volcanic rocks show different composition ranging from andesite, trachyandesite, and dacite compositions. Plutonic and volcanic rocks in variation diagrams fall into subalkaline area. Na2O+K2O - FeO ? MgO (AFM) ternary diagram most of the samples indicate calc-alkalen trend. Results of major elements, trace elements and rare earth elements of plutonic and volcanic rocks can be related to fractional crystallization as well as magma mixing processes and crustal contamination. In the study area Çan-Etili fault is a dextral fault which has ENE-WSW strike. Linears developing vertical to this fault system are probably during volcanism or neotectonic period.