Güneyköy ve çevresi (Eşme-Uşak) arsenopirit cevherleşmelerinin maden jeolojisi
Mining geology of arsenopyrite mineralization in Güneyköy and surroundings
- Tez No: 76848
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Menderes Masifi, arsenopirit, altın ve kuvars damarları'dır, Menderes Massif, arsenopyrite, gold and quartz vein. :
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Güneyköy ve Çevresi (Eşme-Uşak) Arsenopirit Cevherleşmelerinin Maden Jeolojisi Alaaddin VURAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman:Prof. Dr. Taner ÜNLÜ 1998, 195 Jüri: Prof. Dr. Taner ÜNLÜ Prof. Dr. Ahmet GÖKÇE Y.Doç.Dr.Sönmez SAYILI Bu çalışmada Kula (manisa) ve Eşme (Uşak) arasında kalan saha içinde yeralan metamorfik kayaçlar içinde oluşmuş kuvars damarları içindeki arsenopirit cevherleşmelerine bağlı altın oluşumları ile bunların kökenleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu amaçla tez sahasının 1/25 000 ölçekli jeoloji haritası yapılmıştır. Haritası yapılan alan yaklaşık 145 km2"dir. Tez sahası Menderes Masifi'ne ait birimlerden meydana gelmektedir. Ancak Menderes Masifi'nin çekirdek serisinin tamamını sahada görmek mümkün değildir. Sadece masifin çekirdeğinde yeralan ince taneli gnayslar ve bunları bazen kesen bazen de içlerinde ara seviye olarak bulunan granitik kökenli gözlü gnayslar gözlenmektedir. İnce taneli gnays birimi mineralojik olarak granat, biyotit, klorit, feldispat, muskovit ve kuvars minerallerinden oluşmaktadır. Bu ana minerallerin yanında tali olarak zirkon, apatit, epidot ve opak mineraller bulunmaktadır. Granitik gnayslar da yine benzer bir mineralojik bileşim gösterir. İnce taneli gnays birimini içinde bazen birimle uyumlu bazen de birimi keser konumda amfibolitlere rastlanmaktadır. Tez sahasının güney kesimlerinde yine ince taneli gnays birimini keser konumda bir metalökogranit birimi tespit edilmiştir. Bu birim açık renkli olup, foliasyon gösterir. Birimde makroskobikolarak kuvars, feldispat ve turmalin mineralleri bol miktarda bulunmaktadır. Sahanın batısında ise ince taneli gnays birimini içinde ara seviye olarak gözlenen metaaplit birimi tespit edilmiştir. İnce taneli gnays biriminin üst seviyelerine doğru çıkıldıkça önceleri küçük gözlerle başlayan daha sonra gözlerin irileştiği seyrek göz gelişimli bir birim tespit edilmiştir. Tüm bu birimlerin üstüne ise bindirmeyle Narıncalı mahallesi civarında bir gözlü gnays birimi gelmektedir. Tez sahasında ince taneli gnays birimi içinde masif arsenopirit damarlarına ve kuvars damarları içinde kuvarsdların çatlaklarında arsenopirit cevherleşmelerinin geliştiği damarlar gözlenmiştir. Cevherleşmelerden bazıları kuvars damarları ile beraber bulunduğu gibi bazıları ise ya küçük masif arsenopirit damarlar şeklinde veya çevresinde feldispat minerallerince zenginleşmelerin olduğu birzon gelişimi gösteren damarlar şeklindedir. Feldispat minerallerince zenginleşmelerin olduğu bir zon gelişimi gösteren damarlar işletilmiş olup bu gün bu damarların kalıntılarına rastlanmaktadır. Arsenopirit cevherleşmelerinin geliştiği kuvars damarları daha çok Kula-Aydınlı-Hıdırlar mahalleleri arasında görülmektedir. Masif arsenopirit damarlara ve feldispat minerallerince zenginleşmelerin olduğu zon gelişimi gösteren damarlara ise Hacıismailler mahallesi yakınında rastlanmaktadır. Sahadaki cevherleşme gösteren damarlardan nokta numune metodu ve bazen de damar ve yankayaç ilişkisinin ve mineral değişiminin saptanabilmesi için değişik doğrultuda kesitler boyunca örnekler derlenmiş ve bu örnekler petrografi, sıvı kapanımları ve jeokimyasal amaçlı incelemelerde kullanılmışlardır. Yapılan cevher mikroskobisi çalışmalarında örneklerde; arsenopirit, markasit, ilmenit ve rutil-anatas grubu mineraller tespit edilmiştir. Bu örneklerde yapılan jeokimyasal analizlerde ise çoğunlukla ppm mertebesinde ve 6-41 ppm arasında değişen altın, değişen oranlarda gümüş, 16- 36 ppm arasında değişen oranlarda antimoan, 600 ppm'den fazla oranlarda arsen, %0. 5-1 4.35 arasında değişen oranlarda ise kükürt elementlerine rastlanmıştır. Arsenopirit damarlarına yönelik yapılan önceki çalışmalarda cevherleşmenin kökeni granodiyoritik sokulumlara bağlanmıştır. Bu tez kapsamında yapılan çalışmalarda da bu görüşü destekler sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Mining Geology of Arsenopyrite Mineralizations İn Güneyköy and Surroundings (Eşme-Uşak) Alaaddin VURAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geolgical Engineering SupervisonProf. Dr. Taner ÜNLÜ 1988, 195 Jury : Prof. Dr. Taner ÜNLÜ Prof. Dr. Ahmet GÖKÇE Asst Prof.Dr. Sönmez SAYILI In this study, the origin and develoment of gold occurences has been aimed, related to the arsenopyrite within quartz veins present metamorphic rocks exposed in the area between Kula (Manisa) and Eşme (Uşak). For this purpose, 1/25 000 scale geoligical map of approximately 145 km2 area was carried out. Study area is composed of rock units of the Menderes Massif. However it is not possible to observe the whole core series of the Menderes Massif. The fine grained gneisses and intruded and interlayered augen gneissesare observed. The fine grained gneisses are mineralogically composed of garnet, biotit, chlorite, feldispar, muskovite and quartz mineralls. The accessories are zirkon, apatite, epidote and opaque minerals. The granitic gneisses have similar minaralogical composition. The amphibolites are present within the fine grained gneisse. At the south of the study area, a metaleucogranite cutting across the fine grained gneisses was observed. This unit is light colored and foliated. Macroscopically, it contains quartz, feldspar and tourmaline minerals The meaplite unit interlayered withinfine grained gneisses is observed at west of the Study area. Forward the upper level of the fine grained gneisses, the augen getting coarser, an augen gneisses unit, thrunted over allthese units at Nanncali locality. In the study area, within fine grained gneisses, the arsenopyrite veins and quarts veins with arsenopyrite mineralization is either mall massif arsenopyrite veins or in the form of zone enriched in feldspar minerals. These zones have been mined and their field relicts are observed. The quartz veins are exposed mostly around Kula-Aydınlı-Hıdırlar area. Massive arsenopyrite veins and feldspar enriched zones are nearby to Haciismailler locality. The veins with ore mineralization have been sampled by spot samle and sometimes sampling through sections to detect the mineralogical changes for the host and vein. These samples were processed for the petrography, fluid inclusion and geochemical analyses. Based on the ore microscopic studies, the arsenopyrite, marcasite, ilmenite and rutile-anatas minerals detected. The geochemical study of these samples reveal mostly the ppm level and fall into 6-41 ppm golden, variable amount of silver, 16-36 ppm antimuan, more 600 ppm arsenic, % 0.5-14.35 sulfur element /. İn the previous studies, the origin of ore mineralization was attributed to the granodioritic intrusions. In this study, the results obtained confirmed this idea, heory.