Çoklu zeka kuramının ilköğretim altıncı sınıf fen bilgisi öğretiminde öğrenci başarısına etkisi
The effect of multiple intelligent theory on sixth grade primary school students? science achievement
  1. Tez No: 177941
  2. Yazar: ZERRİN YAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞET DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, Fen Bilgisi Eğitimi, Elektrik, Multiple Intelligences Theory, Science Education, Electricity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, ?Yaşamımızı Yönlendiren Elektrik? ünitesinin Çoklu Zeka Kuramına göre öğretimi sonucunda ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin Fen Bilgisi dersindeki bu konuya ait başarıları üzerindeki etkilerini inceleyip, geleneksel öğretim yöntemi ile karşılaştırmaktır. Bu çalışma, Balıkesir merkez ve İvrindi ilçesinden toplam 8 devlet okulundan olmak üzere öntestte 292, sontestte 210 ilköğretim 6. sınıf öğrencisiyle 20042005 öğretim yılı bahar sömestirinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kontrol gruplu öntest sontest deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Çoklu Zeka Envanteri, çoktan seçmeli Elektrik Başarı Testi deney ve kontrol gruplarına öntest olarak uygulanmıştır. Deney gruplarında çoklu zekaya dayalı hazırlanmış ders planları kontrol grubunda ise geleneksel öğretim metodu ile normal ders planları kullanılarak dersler işlenmiştir. Dokuz haftalık uygulama sonrasında bütün gruplardaki öğrencilere aynı testler sontest olarak tekrar uygulanmıştır. Testlerden elde edilen veriler betimleme istatistikleri ve tek faktörlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak analiz edilip değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, Çoklu Zeka Kuramına dayalı öğrenim gören öğrencilerin geleneksel öğretim yapan öğrencilere göre ?Yaşamımızı Yönlendiren Elektrik? ünitesinde daha başarılı oldukları gözlenirken, çoklu zeka alanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine an effect of Multiple Intelligences Teaching method on sixth grade primary school students? science achievement on the unit of ?How Effect Electricty in our Life? and compare this results to traditional teaching method. This study was conducted with 292 (for pretest), and 210 (for postest) sixth grade primary school students from the city of Balıkesir and district of İvrindi in the spring semester of 20042005 Education Years. Pretest ? posttest control grup experimental design was used in the study. Multiple Intelligent Inventory and Electricity Achievement Test were administered as pretest to both experimental and control groups. Then students in experimental groups were exposed to the Multiple Intelligent teaching methods. In control groups, traditional teaching metod was used. After nine weeks of treatment, all the students were (both groups) posttested with the same tests used in pretest. The data obtain in the study were analyzed using by analyses of variance (ANOVA) methods and descriptive statistics. Acording to analyzed results, it is concluded that Multiple Intelligences Method was more effective than traditional one with respect to Electricity Achievement test percent scores? however, no difference was found in terms of Multiple Intelligent Inventory scores.