Manyas Kuş Cenneti Milli Park sahası, gel-git zonundaki yaz sezonu makrofitleri üzerine sistematik bir çalışma
A systematic study on summer season macrophytes in the tidal zone of Manyas Kuş Cenneti (Paradise of Bird) National Park area
- Tez No: 177942
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLENDAM TÜMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Manyas Gölü / Kus Cenneti / Makrofitler / Gel-Git Zonu, Manyas Lake / Paradise of Bird/ Macrophytes/ Tidal Zone
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalısmada Balıkesir ili sınırları içinde, Manyas ( Kus ) Gölü' nün kuzeydogusunda yer alan, Bandırma ilçesine baglı Kus Cenneti Milli Parkı'nın gel-git zonu makrofitleri incelenmistir. Arastırma alanı, kısın gölün mevsimsel ritmi nedeniyle sular altında olup çalısma yaz aylarındaki vejetasyonu kapsamaktadır. Bitki örnekleri 2002-2005 yıllarında; Haziran-Agustos ayları arasında toplanmıs, herbaryum örnekleri hazırlanmıs ve Davis'in ?Flora of Turkey and East Aegan Islands? adlı eserinden yararlanılarak teshis edilmistir. Çalısma alanında 26 familyaya ait 51 cins ve bu cinslere ait 57 tür ve tür altı taksonun yer aldıgı saptanmıstır. Arastırma bölgesinde yer alan tür ve tür altı takson sayısı bakımından en zengin familyanın Asteraceae ( Compositae ) oldugu, onu Poaceae ( Gramineae ) ve Lamiaceae ( Labiatae ) izlemekte oldugu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis summer season macrophytes of the tidal zone of Manyas Kus Cenneti (Paradise of Bird) National Park, the northwest of Manyas Kus (Bird) Lake which is located in Bandırma within the borders of the city of Balıkesir have been analysed. The study area is under water because of the seasonal rhythm in the Winter season; for this reason this study contains only Summer Season vegetation of the study area. Plant samples have been collected in the time period between the June and August of the years of 2002 and 2005; their herbarium materials have been prepared and plant samples have been identified by using ? Flora of Turkey and East Agean Islands? by Davis. In the study area, 51 genus belong to 26 family and 57 species and subspecific taxa relative the these genera were idendified. According to the number of species and subspecific taxa collected from the study area, the richest family in number was Asteraceae (Compositae), followed by Poaceae ( Graminae) and Lamiaceae (Labiatae).