Meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin bilimsel süreç beceri düzeylerinin belirlenmesi
Determining the science process skill levels of technical high school students
  1. Tez No: 177990
  2. Yazar: FÜSUN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURSEN AZİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Süreç Becerileri, Kimyaya Yönelik Tutum, Meslek Liseleri, Fen Bilimleri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalısmada meslek liselerinde ögrenim gören lise 1. sınıf ögrencilerinin bilimsel süreç beceri düzeylerini belirleyerek, bilimsel süreç beceri düzeylerinin okul türü, yas, cinsiyet ve tutum gibi degiskenlerle iliskisi incelenmistir. Ögrencilerin bilimsel süreç beceri düzeylerini belirlemek için 29 sorudan olusan bir test kullanılmıstır. Testte yer alan maddelerin 10 tanesi temel beceri düzeyini, 10 tanesi nedensel beceri düzeylerini ve dokuz tanesi deneysel beceri düzeylerini ölçmektedir. Ögrencilerin kimya dersine yönelik tutumlarını belirlemek için 22 maddeden olusan besli likert tipi kimya tutum ölçegi kullanılmıstır. Arastırma 2006?2007 egitim-ögretim yılında Balıkesir iline baglı altı ilçede egitim veren bes tür meslek lisesinde kimya egitimi gören 970 lise 1. sınıf ögrencisine uygulanmıstır. Arastırmada elde edilen verilerin degerlendirilmesi sonucunda, meslek liselerinde okuyan ögrencilerin bilimsel süreç beceri düzeyleri karsılastırılmıs, bilimsel süreç becerilerinin kimyaya yönelik tutum, egitim gördükleri okul türü, bulundukları ilçe, yas ve cinsiyet degiskenleri ile iliskisi incelenmis ve anlamlı farklar oldugu gözlenmistir. Bu çalısmanın sonucunda su sonuçlar elde edilmistir; okul türüne göre Saglık Meslek Lisesindeki ögrencilerin, cinsiyete göre kız ögrencilerin, ilçelere göre Dursunbey ilçesindeki ögrencilerin, yasa göre 14 yasındaki ögrencilerin beceri düzeylerinin en yüksek oldugu belirlenmistir. Tutum ile bilimsel süreç beceri düzeyleri arasında anlamlı iliski oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study 1st grade technical high school students? science process skill levels were determined and the relationships between science process skills levels and sort of school, age and gender was investigated. To determine science process skill levels of the students a test including 29 questions was used. Ten of the items in the test were evaluating basic process skill, ten were evaluating casual skills and nine were evaluating experimental skills. To determine students attitudes towards chemistry a likert type attitude scale including 22 items was used. This study was carried out in 2006-2007 educational year, in six districts in Balıkesir, with 970 1st grade high school students from five kinds of technical high schools. Obtained data were analyzed; the science process skill levels of technical high school students were compared, the effect of science process skill levels on attitude towards chemistry, also the effect of kind of school, district, age and gender on science process skills were investigated and it is found out that the measured factors have significant effects on science process skill levels. In this study the following results were obtained; the science process skill levels of health high school students, are higher than the students science process skill in the other kinds of schools; girls science process skill levels are statistically higher than boys, science process skill levels of the students in the schools of Dursunbey district are higher than science process skill levels of the students in the other districts; in respect of age 14 years old students? science process skill levels were found to be highest than the students at other levels of age, and there is significant correlation between attitude towards chemistry and science process skill levels. KEY WORDS: Science process skill levels, attitude towards chemistry, technical high schools, science.