Plastik malçlı pamuk (Gossypium hirsutum L.) ekim yönteminin pamukta erkencilik verim ve verim unsurları ile lif teknolojik özellikleri üzerine etkisi
Effects of plastic mulch and different sowing dates on the earliness yield and span technological characteristic in cotton (Gossypium hirsutum L.) varieties
  1. Tez No: 178113
  2. Yazar: FUAT CAN BİLGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY GENÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, plastik malç, erkencilik, verim, Cotton, plactic mulch, earliness, yield
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma, 2006 yılında, Çukurova Üniversitesi Pamuk Araştırma ve Uygulama Merkezi deneme alanında, farklı zamanlarda geçici plastik malçlama ile yapılan ekim tekniğinin, pamuğun tarımsal ve teknolojik özelliklerine olan etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada SG 125, PAUM 15 ve PAUM 23 pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır.Çalışmada, genelde malçlı ekim ile oluşan kütlü pamuk veriminin, normal zamanda malçsız olarak yapılan ekim ile oluşan kütlü pamuk veriminden önemli düzeyde yüksek olduğu; erkencillikte 20-30 güne varan bir avantaj sağlandığı; bitkideki koza sayısını olumlu yönde etkilendiği, ve çırçır randımanının arttığı saptanmıştır.Çalışmada, incelenen bitki boyu, ilk meyve dalı yüksekliği, koza ağırlığı, bitkideki koza sayısı, koza kütlü pamuk ağırlığı, erkencilik, çırçır randımanı, lif uzunluğu, lif inceliği, lif mukavementi, lif yeknesaklığı, kısa lif içeriği, lif elastikiyeti, lif parlaklığı, lif sarılığı yönünden materyal olarak ele alınan çeşitler arasında, istatistiksel olarak önemli farklılıkların olduğu; 100 tohum ağırlığı özelliği yönünden oluşan farklılığın, istatistiksel olarak önemli olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted at the Cukurova University Cotton Research and Application Centre in 2006 to determine the effects of plastic mulch and planting times on the agricultural and technological properties of cotton (Gossypium hirsutum) SG 125, PAUM 15 and PAUM 23 were used as plant material.From the study it was determined that seed cotton yield was increased with plastic mulch applications. Early plantings with plastic mulch also increased the yield and resulted in approximately 20-30 days earliness. Number of bolls per plant and ginning yield were also increased.While the height of plant, height of the first sympodial branch, boll weight, and number of bolls per plant, seed cotton weight per boll, earliness, ginning yield, length, thickness, elasticity and color of the fibers of the investigated cotton varieties showed important differences. 100 seed weight was not significantly changed.