Büyükçekmece gölü (İstanbul) bentik makroomurgasızlarının nitel ve nicel dağılımları
Qualilative and quantitative distributions of benthic macroinvertebrate of lake Büyükçekmece (Istanbul)
- Tez No: 178131
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN KÜLKÖYLÜOĞLU, PROF.DR. BAYRAM ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Büyükçekmece Gölü, Bentik Makroomurgasız, Dagılım, Büyükçekmece Lake, Distribution of, Benthic Macroinvertebrate
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İçsular Biyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu arastırmada Büyükçekmece Gölü bentik makroomurgasızlarının nitel ve nicel dagılımları Haziran 2004- Kasım 2005 tarihleri arasında aylık olarak incelenmistir. Bunun için Büyükçekmece Gölü'nden 5 istasyon seçilmis ve her istasyondan aylık olarak Ekman çamur alma kabı ile 2 kez örnek alınmıstır. Ayrıca göl kıyısından da elle bentik örnekler toplanmıstır. Ayrıca her örnek alımında göldeki su ve hava sıcaklıgı, çözünmüs oksijen, pH, tuzluluk, derinlik degerleri arazide, nitrit, nitrat, fosfat degerleri laboratuarda ölçülmüstür. Arastırma sonucunda 8 organizma grubu ve onlara ait 43 tür tanımlanmıstır. Bunların % 55.32'sini chironomidae larvaları, % 23.03'nü Oligochaeta %21.65'ini Diger omurgasızlar olusturmaktadır. Türler 9 Oligochaeta (Psammoryctides albicola, Tubifex tubifex, Limnodrilus hoffmeisteri, L. udekemianus, Potamothrix hammoniensis, Nais communis, Stylaria lacustris, Nais sp., Limnodrilus sp. 6 Gastropoda (Valvata (Borysthenia) naticina, Galba truncatula, Planorbis planorbis, Physa(Physella) acuta, Lymnea(Radix) peregra, Viviparus viviparus); 3 Bivalvia (Unio pictorum, Anodonta cygnea, Dreissena polymorpha); 6 Ostracoda (Tyrhenocythere amnicola, Candona canndida, Physocypria kraepelini, Eucypris sp., Cypridopsis vidua, Prionocypris zenkeri); 1 Mysidacea (Mysis sp.); 3 Amphipoda (Gammarus sp., Corophium sp., Echinogammarus sp.); 1 Decapoda (Astacus leptodactylus); 14 Chironomidae (Chironomus plumosus, C. viridicollis, Chironomus (Comptochironomus) tentans, C. reductus, C. anthracimus Cryptotendipes holsatus, Cryptochironomus defectus., Polypedium convictum., Tanypus punctipennis, Cryptocladopelma laccophila, Polypedilum aberrans,)`dır.
Özet (Çeviri)
In this study, qualitative and quantitative distributions of benthic macroinvertebrates collected monthly from Lake Büyükçekmece were investigated between June 2004 and November 2005. For this purpose 5 different stations were selected for sediment sampling with Ekman dredge. Each sampling includes two subsamples. Furthermore, benthic samples were collected with hand from coast of lake. During sampling, some of the physico-chemical variables such as depth, air and water temperature, dissolved oxygen, pH, salinity, nitrate, nitrit, phosphate, and hardness were measured in situ. Total of 43 taxa in 8 groups were determined. These consisted of 55.32% Chironomidae larvae, 23.03% Oligochaeta and 21.65% other ınvertebrate. Species are 9 Oligochaeta (Psammoryctides albicola, Tubifex tubifex, Limnodrilus hoffmeisteri, L. udekemianus, Limnodrilus sp, Potamothrix hammoniensis, Nais communis, Nais sp., Stylaria lacustris,); 6 Gastropoda (Valvata(Borysthenia) naticina, Galba truncatula, Planorbis planorbis, Physa(Physella) acuta, Lymnea(Radix) peregra, Viviparus viviparus); 3 Bivalvia (Unio pictorum, Anodonta cygnea, Dreissena polymorpha); 6 Ostracoda (Tyrhenocythere amnicola, Candona candida, Physocypria kraepelini, Eucypris sp., Cypridopsis vidua, Prionocypris zenkeri); 1 Mysidacea (Mysis sp.,); 3 Amphipoda (Gammarus sp., Corophium sp., Echinogammarus sp.,); 1 Decapoda (Astacus leptodactylus); 14 Chironomidae (Chironomus plumosus, Chironomus (Comptochironomus) tentans., C. reductus, C. viridicollis, C. anthracimus Cryptotendipes holsatus., Cryptochironomus defectus., Polypedium convictum., Dicrotendipes nervosus, Procladius (Holotanypus) sp., Cladotanytarsus mancus, Tanypus punctipennis, Cryptocladopelma laccophila, Polypedilum aberrans,).