PVD yöntemi ile TiN, CrN ve TiN /CrN kaplanmış soğuk iş takım çeliğinin aşınma performanslarının deneysel incelenmesi
Investgation of wear performance of TiN, CrN and TiN /CrN coated cold work steel by using physical vapour deposition (PVD) method
- Tez No: 178237
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN DÜZCÜKOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: PVD, CrN, TiN, CrN/TiN, İnce Sert Kaplama, PVD, CrN, TiN, CrN/TiN, Thin hard coating
 - Yıl: 2008
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada; PVD ? Kadodik Ark metodu ile TiN, CrN ve CrN/TiN kaplanmış, plazma nitrasyon yapılmış ve kaplanmamış DIN 1.2379 Soğuk İş Takım çeliğinin aşınma performansları pin-on disk test cihazında, kuru sürtünme çalışma şartlarında incelenmiştir. Ayrıca gerçek üretim ortamında alüminyum soğuk ekstrüzyon erkek kalıbı PVD yöntemi ile CrN kaplanarak, hali hazırda kullanılan sertleştirilmiş erkek kalıp ile aşınma ve üretim performansları kıyaslanmıştır.Sonuç olarak, pin-on disk deney test cihazında çalışma şartlarında yapılan deneylerde, PVD yöntemi ile kaplanmış numunelerin diğer numunelere göre aşınma miktarı ve aşınma oranlarında azalma, numunelerin yüzeyinde oluşan abraziv çizilmelerin azaldığı tespit edilmiştir. Konaltaş Alüminyum A.Ş' de yapılan alüminyum soğuk ekstürüzyon tüp imalatında kullanılan erkek kalıp PVD yöntemi ile CrN kaplama yapılmış ve hali hazırda kullanılan 60 HRC sertliği sahip erkek kalıba göre vuruş adedi 9-10 kat artırılmış, numunede oluşan abraziv çiziklerin azaldığı ve erkek kalıbın çalışma zırh ölçüsünde hemen hemen hiç değişim olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the wear performance of TiN,CrN and CrN/TiN coated DIN1.2379 cold work steel has been investigated by using pin on disk test under dry sliding condition. The wear behaviors have been compared with plasma nitrided and uncoated DIN1.2379 steel. The coating has been performed by using PVD method. Besides, male part of an aluminum extrusion die has been ın-situ coated by CrN via PVD method and its production performance has been compared with conventionally hardened extrusion die.As results of these tests, it was found that the wear rates of coated specimens have reduced in comparison with uncoated ones. It was also observed that the abrasion scratches have also decreased. Theworking capasity of the male die part which is used for cold extrusion of aluminum in Konaltaş Co. has been increased as much as ten times with respect to the present conventional 60 HRC die part. Besides, it was observed that abrasive scratchs on the die part have decreased and no considerable dimensional change has been observed.