Pamuk yağı metil esteri karışımlarının motor emisyonlarına etkisinin belirlenmesi
The determination of the effect of cotton seed methyl esters-diesel mixtures on the engine emissions performance
- Tez No: 178238
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ACAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Enerji, biyomotorin, emisyon, çevre, PYME, Energy, biodiesel, emission, environment, Cotton Seed ME
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi olan pamuk yağı metil ester-motorin karışımlarının eksoz emisyonlarına olan etkisi ve biyomotorin üretiminde farklı katalizör kullanımının eksoz emisyonlarına olan etkisi incelenmiştir.Deney çalışması göstermiştir ki; yakıt olarak biyomotorin kullanımı düşük ve orta devirlerde CO2 emisyonlarını ortalama %16,03 düşürmüştür. Ancak yüksek devirlerde bu avantaj ortadan kalkmıştır. NOx emisyonlarında ortalama %35,42 azalma görüşmüştür. HC emisyonlarında artış CO emisyonlarında ortalama %13,33 azalma olduğu ölçülmüştür. Ayrıca katalizör olarak KOH kullanımı ise NaOH `a göre CO2 emisyonlarını ortalama %15,45, NOx emisyonlarını %28,45 azaltmasına rağmen HC emisyonlarını ortalama %58,54 CO emisyonlarını %18.10 arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the effect of mixture of cottonseed oil methyl ester-diesel, which is one of renewable energy resource, on exhaust emission and the effect of utilizing different catalyst in production of biodiesel on exhaust emission are investigated experimentally.This experimental study showed that using biodiesel as fuel decreases CO2 emissions 16,03% on average. However, this advantage has disappeared in high speed. A reduction in the ratio of 35,42% has been seen in HC emissions on average. An incline in HC emissions and a decline in CO emissions in proportion of %13,33 have been seen after measurements. Besides, utilizing KOH as catalyst has increased HC emissions 54,58% and CO emissions 18,10% in spite of decreasing CO2 emissions 15,45% , NOx emissions 28,45% on average comparing to NaOH.