Geri Dön

Ac ve Dc servo sistem eğitim setinin gerçekleştirilmesi

Realizing of Ac and Dc servo systems education set

  1. Tez No: 178239
  2. Yazar: FAHRETTİN HAKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 138

Özet

Endüstriyel uygulamalarda kullanılan elektrik motorları yapı olarak birbirlerine göre farklılıklar gösterirler. Bu motorların ortak yanı, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürmeleridir. Bunun yanında konum ve hız kontrolü uygulamaları için servo motorlar daha uygundur. Günümüzde servo motorların çok çeşitli uygulamalarda kullanılmasının başlıca sebepleri; hassas ve hızlı çalışabilmeleridir.Otomasyon sistemlerinde motorlar, bilgisayar tabanlı üniteler veya programlanabilir tek başına ünitelerle kontrol edilebilir. Bu tez çalışmasında deneysel amaçlı olarak AC ve DC servo sistemler gerçekleştirilmiştir. AC servo sistemde PLC ve PC birlikte kullanılarak AC servo motorun hareket kontrolü gerçekleştirilmiştir. Bu deneysel çalışmada test düzeneği kurulmuş ve bir adet fırçasız AC servo motorun kontrolü için Visual Basic programı geliştirilmiştir. Programda, hedeflenen hız ve konum bilgileri girdi olarak alınmış, bu bilgiler PLC' ye aktarılmıştır. PLC ise gelen bilgileri yazılan programa göre değerlendirip gerekli çıkışları sürücüye vererek sürücünün motoru istenildiği gibi kontrol etmesini sağlamıştır. Bu motor için hız ve konum eğrileri sonuçlarda verilmiştir.DC servo sistemde ise DC servo motor kullanılarak dairesel hız kontrolü gerçekleştirilmiştir. Kontrolde, bellek ve gerekli olan I/O birimlerini içinde barındıran PLC kullanılmıştır. PLC, programlanabilmesi için gerekli olan donanımların azlığı, programlama kolaylığı ve ekonomik olduğu için tercih edilmiştir. İstenilen hız bilgisi, tasarlanan sisteme PC kullanılarak girilmektedir. Sistem çalıştığı zaman, istenilen ve gerçekleşen hız değerleri PC ekranından görüntülenmektedir. Gerçekleştirilen sistemin test edilmesi sonucunda, istenen ve gerçekleşen hız değerlerinin uyum içinde oldukları gözlenmiştir.

Özet (Çeviri)

Electric motors that are used for industrial applications differ from each other as structural. The common property for these motors is converting electrics energy to mechanical energy. Furthermore, servo motors are more suitable for the position and velocity control applications. At the present day, the main reasons of the usage of servo motors in different kind of applications are that they are able to operate accurate and fast.In automation systems, motors can be controlled by the computer based units or stand alone programmable units. In this thesis study, AC and DC servo systems are realized for the purpose of education. In AC servo system, the motion control of AC servo motor is controlled by using the combination of PC and PLC. In this experimental study, test contrivance is established and Visual Basic program has been developed for the control of the brushless AC servo motor. By using this programs, desired velocity and position trends are taken as inputs and these inputs are transferred to PLC. PLC realizes these inputs in accordance with the written program and provides the control of motor with driver by transferring the required outputs to driver. For this motor, velocity and position trends has been shown at the conclusion.In the DC servo system, circular velocity control is realized by using DC servo motor. In the control system, PLC that has its own required I/O unit and memory is used. PLC is chosen for its economy, little hardware for programming and easy programming. Desired velocity datas are entered by the usage of PC. When the system works, desired and real velocity values are seen from the PC screen. After testing the realized system, it has been observed that desired and real values are in unison with together.

Benzer Tezler

  1. AC servo yapıları ve kontrol yöntemlerinin incelenmesi

    AC servo structure and control methods analysis

    MURAT ALKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Teknik EğitimMarmara Üniversitesi

    Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. YAŞAR BİRBİR

  2. Alternatif akım servo motorun yüksek hassasiyetli hız kontrolü

    High precision speed control of ac servo motor

    RAMAZAN ÇALIK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ RANA ORTAÇ KABAOĞLU

  3. 3 fazlı aa servo motorun akıllı yöntemlerle gerçek zamanlı yörünge kontrolü

    Real time trajectory control of 3 phase aa servo motor based on intelligent methods

    KÜBRA BALTACI

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiBursa Teknik Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. DAVUT ERTEKİN

    DOÇ. DR. GÖKAY BAYRAK

  4. Wide speed sensorless control of PMSM drive with smooth transition between HFSİ and extended luenberger observer

    Yüksek frekanslı sinyal enjeksiyon ve genişletilmiş luenberger gözlemci arasında sorunsuz geçiş ile geniş hız aralığında SMSM sürücünün sensörsüz kontrolü

    MUSTAFA MUS AB AVCI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SALİH BARIŞ ÖZTÜRK

  5. Servo sistemlerin deneysel olarak incelenmesi

    Experimental investigation of servo systems

    AHMET SERHAT ÇAMLICA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiMarmara Üniversitesi

    Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. YAŞAR BİRBİR