Membran prosesleri kullanılarak sulardan bor uzaklaştırılması
Removal of boron from water by using membrane proceses
- Tez No: 178258
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ÇENGELOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ticari membranlar, Ters osmoz, Bor giderimi, ContrAA 300, Commercial membranes, reverse osmosis, boron removal, ContrAA 300
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada membran prosesleri kullanılarak borun uzaklaştırılması araştırılmıştır. Sulardan borun uzaklaştırılması için genellikle kullanılan metotlar koagülasyon-çöktürme, adsorpsiyon, elektrodializ, Donnan dializ, iyon değiştiriciler ve ters osmozdur. Laboratuvar ölçekli çapraz akışlı ters osmoz pilot tesisi kullanılarak borun uzaklaştırılması üzerine basınç, besleme konsantrasyonu, pH ve membran türünün etkisi tespit edilmiştir. Deney sonuçlarımıza göre ters osmozla borun uzaklaştırılması basınç, pH ve membran türüne bağlıdır. Membran türüne göre reddetme katsayısının SWC?1 > AD > ESPA?2 sırasında olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, removal of boron aqueous solution by using membrane proceses was investigated. Used methods for removal of boron from waters are mainly coagulation-precipitation, adsorption, electrodialis, Donnan dialis, ion exchangers and reverse osmosis. Effects of pressure, feed concentration, pH and membrane type on removal of boron were determined by using laboratory scale reverse osmosis pilot plant. The experimental results indicated that removal of boron by using membrane proceses depended on pressure, pH and membrane type. Rejection coefficient as membrane type was determined following as SWC-1 > AD > ESPA-2.