Kapadokya'da yer altı yerleşmelerinin yer seçimi-oluşumu-günümüzde planlamaya etkisi, Kaymaklı ve Derinkuyu örnekleri
The site selection and formation of underground cities in Cappadocia and their effects on city planning at pressent: Kaymakli and Derinkuyu cases
- Tez No: 178272
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN YAŞLICA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Cappadocia, Underground Cities, Kaymakli, Derinkuyu
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada; koruma olgusu ile beraber Kapadokya Bölgesindeki yeraltı şehirlerinin nasıl oluştuğu, ne amaçla kullanıldığı, birbiri arasındaki mesafenin nedeni, geçmişten günümüze gelen bu yerleşmelerin günümüzde planlamaya etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Günümüz planlamasına etkisinin daha somut olarak ortaya konulabilmesi amacıyla koruma amaçlı imar planı ile yeraltı şehri çevresine ait çevre düzenleme projesi bulunan fakat henüz tamamlanamayan bir ilçe (Derinkuyu) ve bir beldenin (Kaymaklı) planlama, planı uygulama ve diğer yapılaşmaya ilişkin sorunları araştırılmıştır.Elde edilen verilere göre, koruma olgusunun Kapadokya Bölgesi için kaçınılmaz olduğu, ancak korumanın tam ve etkin olabilmesi için farklı özelliklere sahip olan bölgeler için ayrı ayrı koruma stratejilerinin oluşturulmasının gerekliliği anlaşılmıştır. Yeraltı şehirlerini barındıran yerleşmelerin planlanması koruma stratejileri bağlamında detaylı olarak yapılması ve alanın sadece yer üstü yada yer altı değil bir bütün olarak ele alınmasının gerekliliği belirlenmiştir.Anahtar kelimeler; Koruma, Kapadokya, Yeraltı Şehirleri, Derinkuyu, Kaymaklı
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed with the fact of protection that how was the underground cities which in Kapadokya Region formed, the aims for using them and the reason of the distance between each other. Furthermore, it has been aimed to find out current effects in the planning of these settlements coming from the past to now. The problems about planning, applying the plan of Derinkuyu and Kaymaklı were researched .These places have the environment arranging project belonging undeground cities environment. But it hasn?t been completed yet.According to the datums, it is inevitable that the fact of protection for Kapadokya Region. But it was understood that there must be different protection strategies for the regions which have different characteristics. It was determined that planning of the settlements which have underground cities must be done detailed in the context of protection strategies and it is necessary to take in hand the area not only as underground and surface but also as a whole.