Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerine aşılı bazı elma çeşitlerinin Niğde ekolojik şartlarında fenolojik ve pomolojik özelliklerinin tespiti
Determination of phenological and pomological characteristic of some apple grafted on dwarf and semi-dwarf roocstocks in Niğde ecological conditions
- Tez No: 178302
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ PIRLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Elma çeşitleri, M9 ve MM106 anaçları, fenolojik ve pomolojik özellikler, Niğde, Apple varieties, M9 and MM106 rootstocks, phenological and pomological properties, Niğde province
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada Galaxy Gala, Mondial Gala, Red Chief, Super Chief, Oregon Spur, Scarlet Spur, Early Redone, Granny Smith ve Fuji elma çeşitlerinde tomurcuk kabarması, tomurcuk patlaması, çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu ve meyvelerin hasat olum tarihleri tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre çeşitlerde tam çiçeklenme 20 Nisan ile 10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşmiş, meyveler 20 ğustos ile 13 Ekim tarihleri arasında hasat edilmiştir. Çeşitlerin ortalama meyve ağırlıklarının 144.62 g (Galaxy Gala) ile 216.30 g (Fuji), ortalama meyve eninin 70.09 mm (Galaxy Gala) ile 81.65 mm (Fuji), ortalama meyve boyunun 57.55 mm (Mondial Gala) ile 70.28 mm (Granny Smith), çekirdek sayısının 6 (Galaxy Gala, Mondial Gala, Early Redone) ile 11 adet (Granny Smith), suda çözünülebilir kuru madde miktarının % 12.20 (Granny Smith) ile % 16.46 (Fuji), meyve eti sertliğinin 5.44 kg/cm² (Early Redone) ile 8.64 kg/cm² (Granny Smith), nişasta değerlerinin de % 1.82 (Early Redone) ile % 3.00 (Galaxy Gala) arasında olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to define phenological and pomological properties of some apple varieties grafted on dwarf and semi-dwarf rootstocks under Niğde ecoligical conditions. The experiment was conducted at Sazlıca/Niğde on the orchard of private sector relating to, in 2006 and 2007.In this experiment, bud swelling, bud breaking, begin of blooming, full blooming, last blooming and harvesting data of Galaxy Gala, Mondial Gala, Red Chief, Super Chief, Oregon Spur, Scarlet Spur, Early Redone, Granny Smith and Fuji apple varieties are observed. As a result, full blooming date was 20 April-10 May, fruit harvesting was between 20 August and 13 October. Average weight of varieties 144.62 g (Galaxy Gala) and 216.30 g (Fuji), average width 70.09 mm (Galaxy Gala) and 81.65 mm (Fuji), average height 57.55 mm (Mondial Gala) and 70.28 mm (Granny Smith), number of seeds 6 (Galaxy Gala, Mondial Gala, Early Redone) and 11 (Granny Smith), were determined, SSC amount was % 12.20 (Granny Smith) and % 16.46 (Fuji), flesh firmness 5.44 kg/cm² (Early Redone) and 8.64 kg/cm² (Granny Smith), starch amount % 1.82 (Eary Redone) and % 3.00 (Galaxy Gala) for the varieties included in this experiment.