Bazı bakteri ırklarının elmada meyve tutumu, meyve özellikleri ve bitki gelişmesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of effects of some bacteria strains on fruit setting, fruit properties and plant growth on apple
  1. Tez No: 181458
  2. Yazar: HALİL KARAKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAFET ASLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: elma, PGPR, meyve tutumu, vejetatif gelişme, Erzurum, apple, PGPR, fruit setting, vegetative growth, Erzurum
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, 2005 yılında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama bahçesinde yürütülmüştür. Araştırmada yarı bodur (MM-106) anaçları üzerine aşılı Starking Delicious, Granny Smith, Starkrimson Delicious, Starkspur Golden Delicious ve Golden Delicious elma çeşitlerine ait 11 yaşlı ağaçlar kullanılmıştır. Çalışmada Agrobacterium rubi A-18, Bacillus subtilis OSU-142, Burkholderia gladioli OSU-7 ve Pseudomonas putida BA-8 bakteri ırklarının meyve tutumu, meyve özellikleri, bitki gelişimi ve bitki besin elementi içeriği üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bakteri ırkları ile hazırlanan süspansiyonlar tam çiçeklenme öncesi ve tam çiçeklenme döneminde ağaçların tacına iki kez püskürtülerek uygulanmıştır. Meyve tutum oranına genel olarak bakteri uygulamalarının değil, çeşitlerin etkili olduğu ve en fazla meyve tutum oranının %18 ile Starkspur Golden Delicious çeşidine OSU-7 uygulamasından elde edildiği belirlenmiştir. Bakteri uygulamaları ile meyve iriliği, eni ve boyunun önemli oranda değişmediği, meyvelerin özgül ağırlığının, meyve sapı kalınlığı ile uzunluğunun ve meyve sap çukuru derinliğinin azaldığı; ağaç başına verimin arttığı tespit edilmiştir. Genel olarak bakteri uygulamalarının SÇKM, toplam ve indirgen şeker, C vitamini, titre edilebilir asitlik ve pH oranında azalmaya neden olduğu saptanmıştır. Vejetatif özellikler açısından bakteri uygulamalarının elmada yıllık sürgün sayısı ile kalınlığı ve yaprak alanında artışa neden olduğu, ancak OSU-7 uygulamasının sürgün uzunluğunu azalttığı saptanmıştır. Bakteri uygulamaları ile N, K ve Cu içeriğinde azalma olduğu, A18 uygulamasının P ve Zn, OSU-142 uygulamasının Mg ve Fe içeriğini, OSU-7'nin Mn içeriğini arttırdığı, Na ve Ca içerikleri üzerine bakteri uygulamalarının önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. 2006, 86 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was carried out at Research and Application Orchard of Department of Horticulture of Agriculture Faculty in Ataturk University. It was used Starking Delicious, Granny Smith, Starkrimson Delicious, Starkspur Golden Delicious and Golden Delicious apple cultivars grafted on spur rootstock (MM-106) in research. At research; it was aimed to be determined the effects of Agrobacterium rubi A-18, Bacillus subtilis OSU-142, Burkholderia gladioli OSU-7 and Pseudomonas putida BA-8 bacteria strains on fruit setting, fruit properties, plant growth and nutrient element composition of plant. The suspensions which had been prepared with bacteria strains were applied towards crown of trees by spraying at period of before full blooming and full blooming times. It was determined that the rate of fruit setting was affected by apple cultivars but not bacteria applications and the rate of the most fruit setting (%18) was acquired by OSU7 application onto Golden Delicious cultivar. It was determined that the bacteria applications did not changed importantly fruit largeness, width and height of fruits; decreased specific gravity of fruits, thickness and length of fruit stalk and stalk hole deepness and increased yield per tree. it was fixed that the bacteria applications reduced generally the rate of soluble dry matter, ascorbic acid contents, titrable acidity and pH rate. It was determined that applications caused increase the number of annual shoot, thickness and leaf area, yet OSU-7 application reduced shoot length related to vegetative properties of plants. The bacteria applications decreased the rate of N and K, Cu contents and increased the rate of P and Zn by A-18 application, Mg and Fe by OSU-142 and Mn by OSU-7 as well as have not effect on Na and Ca contents. 2006, 86 Pages