Vorteks mekanizmasının süperiletkenliğe etkileri
Effects of vortex mechanism on superconductivity
- Tez No: 178371
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM KIYMAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: BSCCO süperiletkenler, Kritik Sıcaklık, Vorteks, BSCCO Superconductors, Critical Temperature, Vortex Mechanism
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, süperiletkenlerde ve özellikle BSCCO süperiletkenlerde vortekslerin oluşum mekanizmasını ve etkilerini incelemektir. Bu amaçla önce çalışmada yapısında vorteks mekanizmasına yol açan durumların olduğu varsayılan süperiletken malzemelerin fiziksel ve magnetik özellikleri incelendi. Daha sonraki kısımlarda yüksek geçiş sıcaklıklı süperiletken bileşiklerde vorteks mekanizmasının oluşumu ve etkileri detaylı bir şekilde araştırıldı ve tartışıldı. Son olarak bazı teorik modellerle deneysel sonuçlar karşılaştırılarak vortekslerin fiziksel özellikler üzerindeki etkisi tartışıldı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to investigate the occurence and effects of vortex mechanism in superconductors and in particular in BSCCO supercondcutors. For this, first of all physicial and magnetic properties of HTc superconductors, havingstructural deficienties leading to vortices are investigated. After that, occuring of vortex mechanisms in HTc superconductors are searched and dicussed thoroughly in detail in the remaining sections. Finally, by comparing some theoretical models with the experimental results effects of vortices on physical properties are discussed.