Demir uygulamasının yabani ve kültür buğdaylarının demir, çinko ve bakır içeriklerine etkisinin belirlenmesi
Effect of iron application to determine iron, zinc and copper contents of wild and cultivated wheat genotypes
  1. Tez No: 178421
  2. Yazar: SULTAN YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BABAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Demir alımı, yabani buğday genotipleri, kültür buğdayı çeşitleri, demir (Fe), çinko Zn), bakır (Cu), Iron absorption, wild wheat genotypes, wheat cultivars, iron (Fe), zinc (Zn), copper (Cu)
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Buğday genotiplerinde demir (Fe) uygulamalarının bitkinin sürme hızı ve gücü ile fide, gövde ve tohumlarında bulunan Fe, Zn ve Cu konsantrasyonları üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmış bu çalışmada materyal olarak 11 adet yabani buğday genotipi ve 2 adet makarnalık 2 adet ekmeklik buğday çeşidi kullanılmıştır. Denemede genotiplere üç Fe (0, 5, 25 mg kg-1) dozu uygulanmış, çalışma tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuş ve sera koşullarında yürütülmüştür.Araştırma sonuçlarına göre, fidede Zn, Cu, tohumda Fe ve Zn konsantrasyonlarının TUR 00687 T. monococcum var. boeticum genotipinde en yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu genotipten sonra üstün özellik gösteren genotip TUR 03354 Ae. speltoides ligustica'dır. Yabani buğday genotip fidelerinin Fe noksan şartlarda kültür çeşitlerine göre topraktan daha iyi Fe alabildikleri tespit edilmiştir. Fe dozu arttıkça fide Fe ve Cu konsantrasyonları; tohum Fe, Cu konsantrasyonları; gövde Cu konsantrasyonları doğru orantılı olarak artmıştır. En yüksek tohum Cu konsantrasyonu, TUR 03354 Ae. speltoides ligustica genotipinde görülmüştür. En yüksek gövde Zn konsantrasyonu TUR 03560 T. dicoccum genotipinde tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 wild, two cultivated durum and two bread wheat (Triticum sp.) genotypes were used to study on the effects of iron applications in growth rates as well as the Fe, Zn and Cu concentrations uptaken by wheat seedling shorts and grains. Three iron dosages (0, 5 and 25mg kg-1) were applied on the genotypes in green house pot experiments with 3 replications in a factorial trial design.The results have shown that the speed of germination of wild genotypes was higher than cultivated genotypes. Zn and Cu concentrations in seedlings, Fe, Zn concentration in grains were the highest in TUR 00687 T. monococcum var. boeticum genotype followed TUR 03354 Ae. speltoides ligustica. Wild genotype seedlings takes higher iron concentrations than cultivated genotype seedlings from the soil under iron deficient conditions. The highest seed Zn concentration was found in TUR 00687 T. monococcum var. boeticum and TUR 03354 Ae. speltoides ligustica genotypes. The highest seed copper concentration was from TUR 03354 Ae. speltoides ligustica genotype.