Hibrit mısır tohumluklarında depolama öncesi ve sonrası canlılık performanslarının tarla ve laboratuvar çalışmaları ile belirlenmesi
The determination of viability performance of hybrid maize seeds before and after storage by field and laboratory tests
- Tez No: 178443
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır tohumları, iletkenlik testi, soğuk test, çimlendirme, depolama, tarla çıkışı, Maize seed, electrical conductivity test, cold test, germination, storage, field emergency
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Hibrit mısır tohumluklarında depolama öncesi ve sonrası canlılık performanslarının tarla ve laboratuvar çalışmaları ile belirlenmesini araştırmak amacıyla yapılmış bu çalışmada materyal olarak 9 adet hibrit mısır çeşidi kullanılmıştır. Denemede çeşitlere hasat sonrası depolamadan önce (muamelesiz), depolama sonrası, depolama ve taşıma sonrası iletkenlik testi, soğuk test, standart çimlenme testi ve tarla çıkış gücü uygulanmıştır.Araştırma tarla ve laboratuvarda üç dönemde; I. dönem hasat sonrası depolama öncesi, II. dönem +5 °C ve % 60 nemde 4 ay depolama sonrası, III. dönem ise II. döneme ilaveten 16 saat taşıma (kargo ile) sonrası yürütülmüştür. Araştırmada kök uzunluğu ve sayısı, yaprak sayısı ve fide uzunluğu, toprak üstü ve altı yaş ve kuru ağırlıkları incelenmiştir.Araştırmada incelenen özelliklerden iletkenlik testi için dönem, çeşit ve dönem x çeşit interaksiyonlarının etkisi önemli bulunmuş olup, en yüksek iletkenlik değerinin muamelesiz döneme ve çeşitler bazında 32K 61 ve Armonico mısır çeşitlerine ait olduğu tespit edilmiştir. Çimlenme testi için dönem, çeşit ve dönem x çeşit interaksiyonlarının etkisi önemli bulunmuş olup, en yüksek çimlenme hızı değerinin depolama dönemine ve çeşitler bazında Ada 89-24 mısır çeşidine ait olduğu tespit edilmiştir. Çimlenme gücü için çeşit ve çeşit x dönem interaksiyonunun etkisi önemli bulunmuş olup, en yüksek çimlenme gücü değerinin depolama dönemine ve çeşitler bazında 32K 61 mısır çeşidine ait olduğu gözlenmiştir. Soğuk testi için çeşit ve çeşit x dönem interaksiyonunun etkisi önemli bulunmuş olup, en yüksek soğuk test değerinin muamelesiz döneme ve çeşitler bazında NK Agrano mısır çeşidine ait olduğu gözlenmiştir. Tarla çıkış gücü için çeşitlerin etkisi önemli bulunmuş olup, en yüksek tarla çıkış gücü değerinin çeşitler bazında Ada 89-24 mısır çeşidine ait olduğu gözlenmiştir.Araştırma sonucunda soğuk ve iletkenlik testinin mısırda tohumlarının güçlerini belirlemede sınıflandırıcı olduğu, tarlaya ekilebilirlilik değerlerinin belirlemesinde ve ayrıca hızlı, güvenilir ve tekrar edilebilir olması nedeni ile gelecekte yaygın olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 9 hybrid maize varieties are used as material to determinate the viability performance of seeds of hybrid maizer before and after storing by field observation and laboratory analysis. Electrical conductivity test, cold test, standart germination test and emergency power of sprout in field are applicated to seed after harvesting, before storage and shipping in this trial.Research was carried out at three period; I. period, After harvesting before storage. II. Period, After 4 months storing under the 60% humidity and +5 C conditions. III. period, was carried out after 16 hours transportation with adding to II. Period. In this study, lenght and number of the root, number of leaves, seedling length, weight of the fresh and dry of plant over and under the soil were studied.The effect of period, variety and period x variety interactions were found important for conductivity which is one of the studied charecterristics of resarch. The highest electrical conductivity value way determinated in 32K 61 and Armonico hybrid maize variety at untreat mend period. The effects of the interactions of variety, variety x period were found important for germination tests. Ada 89-24 hybrid maize variety has the highest germination rate at storage period. The interactions of variety, variety x period are found important for germination power and the highest germination power value was found on 32K 61 hiybrid maize variety at storage period. The interactions of variety, varietyx period are found important for cold tests and the highest cold test value is found on NK Agrano hybrid maize variety at untreatment period. The effect of the varietes on field sprout power are found important and Ada 89-24 hybrid maize variety has the highest field emergency power.The result of the research are; the cold and electrical conductivity tests are sorter to the determination of the seeds power, the value of the cultivable to field and they will be use frequently because of safe and repeatability characterises.The results are showed that they will be use freauently because safe and repeatability charecterises.