Hafif çelik konutlarda yangın güvenliği
Fire safety in light steel houseings
  1. Tez No: 178537
  2. Yazar: ONUR MERMER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN H. OĞUZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yangın, Yangına Dayanıklı Yapı Malzemeleri, Çelik, Hafif çelik çerçeve sistem, Fire, Fire-Resistive Construction Materials resistant, Steel, Light Steel Framing System
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Yeryüzünde, geçmişten günümüze kadar meydana gelen depremler sonucu bir çok can ve mal kaybı yaşanmıştır. Bu nedenle insanlar depremle yaşamayı öğrenme ve uygun yapılar üretme yoluna gitmişlerdir. Ülkemizde özellikle 2000'li yıllardan itibaren -Marmara depremi sonrası- dayanıklı yapı sistemi arayışları hızlanmıştır. Hafif çelik sistem bu dönemde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.Hafif çelik sistem soğuk şekillendirilmiş profil elemanlarla oluşturulan bir yapım sistemidir. Bu sistem yapı sektörüne otomotiv ve uçak endüstrisinden taşınmıştır. Hafif çelik yapılarda önceleri bölücü eleman oluşturulmasında ve çatı merteği olarak kullanılmıştır. Sistem geliştikçe hafif çelik konutlar üretilmeye başlanmıştır.Hafif çelikle üretilmiş konutların bir çok avantajının yanında, yapıda kullanılan çelik profilin ince kesitli olmasından dolayı, yangın tehlikesine karşı zayıflığı da göz ardı edilemez. Bu konutların yangına karşı daha güvenli olmaları için önlemlerin alınması gerekmektedir.Yapılan bu çalışmada, hafif çelik sistem ve bu sistemle yapılmış konutların konstrüksiyon özellikleri irdelenmiş, yangın güvenlik uygulamaları araştırma konusu olarak seçilmiştir.Birinci bölümde, araştırmanın amacı, önemi ve kapsamı konu edilmiş, kaynak özetlerine yer verilmiştir.İkinci bölümde, yangın tanımlanmış ve yangın yükü, yangın sınıfları ve yanma evreleri konularında genel bir bilgilendirme yapılmış, daha sonra yangın güvenliğine ilişkin standart ve yönetmeliklerden bahsedilmiştir.Üçüncü bölümde, yangın ve malzeme ilişkisi üzerinde durulup, yapı malzemelerinin ısı iletkenlikleri ve yanma dayanımları irdelenmiş, yangın yalıtım malzemeleri hakkında bilgi verilmiştir.Dördüncü bölümde, çelik ve yapısal özellikleri hakkında genel bilgiler verilip, birleşim teknikleri ve çeliğin üretimi üzerinde durulmuştur. Daha sonra hafif çelik sistemin yapım tekniği ve genel özellikleri irdelenmiştir.Beşinci bölümde ise, hafif çelik konutların konstrüksiyon özelikleri hakkında bilgi verilip, yangına karşı alınması gereken önlemler yapı elemanları bazında anlatılmıştır.Sonuç bölümünde ise, tez çalışması sonucu elde edilen çıkarımlar ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Many losses of lives and property were experienced on the earth from past to today, as a result of earthquakes occured. Therefore, humans began to learn living with earthquake and produce proper constructions. In our country, especially from 2000s, seeking for resistant constructions gained speed ?after Marmara Earthquake-. Light steel system was initiated to be used in this period of time.Light steel is a building system that consists of cold formed profile elements. This system was carried from automotive and craft sector to the building sector. In the light steel buildings, it has been used to make separator element at first and then as to be rafter. As system developed, light steel housings were started to be produced.Beside many advantageous of houses produced by light steel, its weakness to the fire danger cannot be ignored , because steel profile used in building has thin beam. Some measures must be taken to make these housings safer against fire.In this study, light steel system and constructional features of housings built by this system have been discussed and fire safety topic has been selected as research study.In the first part, the aim, importance and content of research are mentioned and source summaries are given place.In the second part, fire is described and general information is provided about fire load, fire categories and burn phases, and then standard and regulations related to fire safety were mentioned.In the third part, fire and material relation is discussed and heat conductivity of construction materials and their burning resistance are studied and information is provided about fire insulation materials.In the fourth part, general information is provided baout steel and its constructional features, and composition techniques and production of steel are mentioned. Then construction techniques and general features of light steel system are discussed.In the fifth part, information about constructional features of light steel housings is given and measure required to be taken against fire are explained based on constructional elements.And in the conclusion part, outputs and proposals obtained as a result of thesis study take place.