Nanoteknoloji ve tekstilde uygulama alanları
Nanotechnology and its application areas in textile
  1. Tez No: 178583
  2. Yazar: ŞEYDA CELEP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDEM KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Mühendislik Bilimleri, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Science and Technology, Engineering Sciences, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil, Nanoteknoloji, Nanolif, Nanotüp, Textile, Nanotechnology, Nanofiber, Nanotube
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma kapsamında; nanoteknolojinin araçları, alet ve yardımcıları tanıtılmıştır. Nanoteknolojinin uygulama alanları ve dünyadaki ve Türkiye'deki durumu hakkında bilgi verilmiştir. Nanoteknolojinin tekstildeki uygulamaları detaylı olarak incelenmiştir. Bu kapsamda; nanopartiküller, faz değiştiren materyaller, biçimsel hafızalı materyaller, kromik materyaller, elektriksel uygulamalar, nanoölçekli yüzey oluşturmak için kullanılan teknolojiler, nano boyuttaki bitim işlemleri izah edilmiştir. Ayrıca; nanolifleri, nanotüpleri, nanokompozitleri içeren yeni ürünler üzerinde durulmuştur. Bunun yanında; nanoteknoloji ve tekstildeki uygulamaları ile ilgili yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; instruments, apparatus and accessories of nanotechnology are introduced. The information about application areas of nanotechnology and its situation in the world and Turkey is given. The applications of nanotechnology in textile are investigated in detail. In this scope; nanoparticles, phase change materials, shape memory materials, chromic materials, electrical applications, the technologies used for forming nanoscale surface, nanosize finishes are explained. And also, the new products including nanofibers, nanotubes, nanocomposites are emphasized. Additionally; suggestions are given about nanotechnology and its applications in textile for the future studies.