İpliği boyalı pamuklu kumaşlarda bazı fiziksel özelliklerin seçilmiş performans özellikleriyle ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between some pyhsical properties and selected performance properties of yarn dyed cotton fabrics
  1. Tez No: 178582
  2. Yazar: FÜSUN DOBA KADEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN TUĞRUL OĞULATA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuklu dokuma kumaş, performans özellikler, istatistiksel analiz, Cotton woven fabric, performance properties, statistical analyses
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışmanın amacı, pamuklu dokuma kumaşlarda, seçilmiş fiziksel ve performans özelliklerinin belirlenmesi ve üretim öncesi tahminlenmesine yönelik ampirik eşitliklerin oluşturulmasıdır. Bu amaçla ilk olarak, farklı konstrüksiyonlarda 72 adet %100 pamuklu dokuma kumaş FESA Tekstilde (Adana) üretilmiş, daha sonra bu kumaşların MİSİS Apre'de ön terbiyesi yapılmıştır. Kumaşların bazı seçilmiş fiziksel ve performans özellikleri standartlara göre tespit edilmiştir. Bu özellikler atkı-çözgü sıklığı, gramaj, örgü raporu, kumaş kalınlığı, kumaş yırtılma ve kopma mukavemeti, boncuklanma, yıkama ve buhar sonrası boyut değişimi, aşınma ile kütle kaybı olarak sıralanabilir. Deneysel sonuçlara SPSS paket programı kullanılarak bazı istatistiksel analiz teknikleri (K-S testi, Runs testi, regresyon analizi, korelasyon analizi) uygulanmış ve böylece üretim öncesi tahminlemeye yönelik fiziksel ve performans özellikleriyle ilgili eşitlikler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to obtain some selected physical and performance properties of cotton woven fabrics and to determine empirical equations for predicting them before production. For this purpose first, cotton %100 woven fabrics in 72 different constructions were produced in FESA Tekstil Company in Adana. Secondly, pre-treatment processes were applied to these fabrics in MİSİS Apre Finishing Company in Adana. Then the selected physical and performance properties of these fabrics were determined experimentaly according to relevant standarts. These properties were listed as weft and warp density per cm, fabric weight, weave repeat, fabric thickness, fabric tear and tensile strength, pilling, dimensional stability, mass losses with abrasion. Finally, some statistical analyses methods (K-S, Runs, regression, correlation.) were applied to the experimental results using SPSS package programme. Different equations were determined for physical and performance properties of the fabrics for predicting them before producing.