Statistical analysis of traffic accidents in gendarmerie zones of Turkey between 2000 and 2005
Türkiye?de jandarma bölgelerinde 2000-2005 yılları arasında meydana gelen trafik kazalarının istatistiksel analizi
  1. Tez No: 178585
  2. Yazar: AHMET ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KADİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Trafik, İstatistik, Traffic, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Jandarma bölgesi, trafik, trafik kazaları, istatistik, The Gendarmerie region, traffic, traffic accidents, statistics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Trafik kazaları ile ilgili istatistikler incelendiğinde, kazalardaki kusur dağılımında insan faktörünün başta geldiği görülmektedir. Ülkemizde trafik kazalarının neticesinin sadece ölüm ve yaralanmalarla sınırlı kalmadığı, trafik kazası sonrasında mağdur ve yakınlarında psikolojik rahatsızlıkların da oluştuğu gözlenmektedir. Bununla birlikte kazaların ülke ekonomisinde meydana getirdiği kayıplar küçümsenmeyecek kadar büyüktür. Bu çalışmada, 2000-2005 yılları arasında Türkiye'de Jandarma bölgesinde meydana gelen kazalarla ilgili veriler Jandarma Genel Komutanlığı Trafik Şube Müdürlüğü'nden alınmıştır. Bu verilerin analizinde SPSS istatistiksel analiz programı kullanılmıştır. Regrasyon ve Kolerasyon analizleri kullanılarak trafik kazalarına etki eden bütün faktörlerin arasındaki ilişkiler saptanmıştır. Birçok ölüm ve yaralanmanın meydana geldiği trafik kazalarının azaltılmasına yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The human factor in traffic accidents holds the first place in the distribution of failure as the statistics about traffic accidents were analyzed. It is observed that traffic accidents are not only limited by injuries and deaths, but also causes some psychological illness of injured person and his/her relatives. Beside this, the loss caused by traffic accidents to country?s economy is very huge and amount should not be underestimated. In this study; all types of available informations about traffic accidents in Gendarmerie zones of Turkey between year 2000 and 2005 are collected from traffic Agency Department of General Department of Gendarmerie. SPSS statistical package computer program is used for the prosessing of the data. Regression and correlation analyses are used to find degree of the relations between all possible factors which effect the traffic accidents. Solutions for the decreasing of the traffic accidents which cause many dead and injured people are proposed.