Reaktif kırmızı 195 (RR195) azo boyar maddesinin katalitik ozonlanması
Catalytic ozonation of reactive red 195 azo dye
  1. Tez No: 178586
  2. Yazar: GONCA BAHAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞERMİN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ozon, reaktif kırmızı 195, katalitik ozonlama, granüler aktif karbon (GAC), ileri oksidasyon teknikleri, Ozone, reactive red 195, catalytic ozonation, granular activated carbon (GAC), advanced oxidation processes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Reaktif boyalar tekstil endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Toksisiteleri ve parçalanmaya karsı dirençli olmaları nedeniyle bu boyalar çevre açısından riskli ve biyolojik arıtma metodlarıyla yok edilmeye karsı dirençlidirler. Katalitik ozonlama son yıllarda gelisen bir ileri oksidasyon yöntemidir ve moleküler ozona kıyasla daha yüksek elektrokimyasal oksidasyon potansiyeline sahip hidroksil radikallerinin üretimini içermektedir. Bu çalısmada reaktif kırmızı 195 azo boyar maddesinin renk ve toplam organik karbon (TOK) giderimi için ozon, ozon/granüler aktif karbon (GAC) ve ozon/Mn yüklü GAC islemleri kullanıldı. Çözeltinin mineralizasyonu toplam organik karbonun ölçülmesiyle tespit edildi. Ozon/GAC isleminde pH ve t-bütanolun etkisi arastırıldı. pH 11, 100 mg/L boya konsantrasyonu ve 1 g/L GAC miktarı optimum sartlar olarak belirlendi. Sonuç olarak aktif karbon ozonlama reaksiyonunu hızlandırdı, böylece uygulanan islemin verimi artırıldı.
Özet (Çeviri)
Reactive azo dyes are widely used in textile industry. Due to their toxicity and recalcitrance, these dyes can be hazardous to the environment and resistant to destruction by biological treatment methods. Catalytic ozonation is an innovative advanced oxidation process (AOP) and involves the generation of hydroxyl radicals which are higher electrochemical oxidation potential compared with molecular ozone. In this study ozone, ozone/ granular activated carbon (GAC) and ozone/Mn loaded GAC processes were used in order to remove dye and total organic carbon (TOC) of the reactive red 195 azo dye. The mineralization of the solutions was followed by measuring the total organic carbon. The effect of pH and t-butanol on the ozon/GAC process was searched. pH 11, 100 mg/L dye concentration and 1,0 g/L GAC amount were determined as optimum conditions. Consequently active carbon accelerated the reaction of ozonation, thus the efficiency of applied process was enhanced.