Kolemanit atıklardan biyoliç yöntemi ile borik asit eldesi
Production of boric acid from colemanite wastes by bioleaching tailings
  1. Tez No: 178608
  2. Yazar: GÖKHAN SERTKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BELGİN BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoliç, Kimyasal Liç, Aspergillus niger, Kolemanit, Bioleaching, Chemical leaching, Aspergillus niger, Colemanite
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, Etibor AŞ Kütahya Emet işletme tesisinden temin edilen kolemanit atık numunesine biyoliç ve kimyasal liç yöntemleri uygulanmıştır. Biyoliç işleminde Ç.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümünden temin edilen Aspergillus niger kullanılmıştır. Biyoliç deneylerinde farklı katı oranlarındaki pH, potansiyel değişim (mV), sıcaklık, organik asit (oksalik ve sitrik asit) miktarı, %B2O3 çözeltiye alma verim değerlerine bakılmıştır. Anova-Yates deneysel test tekniği ile oksalik asit kullanılarak yapılan kimyasal liç deneylerinde de katı oranı, asit derişimi, sıcaklık ve %B2O3 çözeltiye alma verim değerleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Biyoliç deneylerinde katı oranının artmasıyla %B2O3 ve çözünme veriminde düşüşler yaşanmış, pH'ın azalmasıyla da çözünme verimlerinde artış gözlenmiştir. Biyoliç uygulamasında en iyi çözünme verimini %3 katı oranında (pH 3.98, mV 180.8 ve 32 ºC sıcaklık) %97.31 ile kimyasal liç deneylerinde ise %5 katı, 20 g/L asit derişimi ve 30 °C sıcaklıkta %64.08 ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the methods of bioleaching and chemical leaching were applied to recover boric acid from colemanite tailings. The samples, taken from Etibor A.Ş. Emet, Kütahya and Aspergillus niger produced from Biology department, Faculty of Literature and Science, University of Çukurova, were used in the bioleaching experiments. The pH in various solid rates, potential changing (mV), heat, organic acid concentration (oxalic and citric acid) and B2O3% on the process of bioleaching were measured during the experimental work. Chemical leaching using oxalic acid with Anova-Yates experimental test technique was also studied with respect to the effects on the solids rates, oxalic acid concentration, heat and B2O3% extraction yield. Solubility of B2O3% increased with decreasing of pH but it decreased with increasing of solids rate for bioleaching experiments. The highest extraction values of B2O3% were determined as 97.31% at 3% solids rates, pH 3.98, mV 180.8 and 32 oC for bioleaching and as 64.08% at 5% solids, 20 g/L acid concentration and 30 oC for chemical leaching.