Jeoistatistik ve bulanık yaklaşımlar ile adana çimento hammadde sahasının değerlendirilmesi
Evaluation of adana cement raw material field by geostatistics and fuzzy approaches
- Tez No: 178607
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Adana Çimento, Bulanık Yaklaşım, Kriging, Kestirim, Rezerv Belirleme, Adana Cement, Fuzzy Approach, Kriging, Thickness Estimating, Rezerve Calculation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çimento üretiminde hammadde homojenliğinin sağlanabilmesi ve üretim planlaması için hammadde sahalarının, sınır, rezerv ve kalite dağılımlarının belirlenmesi gerekir. Bu amaç doğrultusunda sahada genellikle karotlu sondaj çalışmaları yapılır. İstenilen her noktada sondaj yapmak ekonomik olmayacağından önce sahada yeterli sayıda sondaj yapılır. Sonra da bu veriler ve tahmin teknikleri kullanılarak istenilen noktaların bilgileri tahmin edilebilir. Yatağın özellikleri ve kullanılan modelleme tekniğine bağlı olarak kestirim tekniklerinin performansları değişir. Bu çalışmada, Adana Çimento hammadde sahasına ait 74 adet sondaj logları değerlendirilerek uygun veri dosyaları oluşturulmuştur. Bunlardan marn kalınlık bilgileri ile poligon, kriging ve Bulanık yaklaşımı ile kestirimlerin performansları belirlenmiştir. Bulanık yaklaşımı ile yapılan tahminin daha hassas olduğu görülmüştür. Saha ile ilgili bütün veriler kullanılarak modellemeler yapılmış ve istenilen bölgelerin rezervi için kalınlık kestirimleri gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Limits, reserve and quality distribution of raw material field should be determined for production planning and providing of raw material homogeneity in cement production. For this aim, borehole studies are generally carried out in the field. Firstly, enough number of boreholes is done in the field in view of the fact that performing drill per desired location will not be economic. Afterwards, information of desired point is estimated using borehole data and estimating techniques. Prediction performances of estimating techniques change depend on field properties and used modeling technique. In this study, acceptable data files were obtained by evaluating of 74 boreholes belong to raw material field of Adana cement. Estimating performance of polygon, kriging and fuzzy approach were computed by only the marl thickness data file. Obtained results showed that fuzzy approach performance is the best one. Geostatistics and fuzzy modeling were done and thicknesses were estimated for reserve calculating of choosed field by using modeling parameters and entire data files.