Çukurova bölgesinde bir etlik piliç kümesinde bulunan pedli evaporatif serinletme sisteminin serinletme etkinliği ve sağlanan sıcaklık düşmesi değerlerinin belirlenmesi
Determination of the cooling efficiency and temperature drop of the fan-pad evoporative cooling system in a broiler house in Cukurova region
  1. Tez No: 178609
  2. Yazar: ZEHRA KAYDAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YILMAZ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Evaporatif serinletme, ped, ısı stresi, serinletme etkinliği, Evaporative cooling, pad, heat stress, cooling efficiency
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çukurova Bölgesi sıcak iklim kuşağında yer alır. Bölgede yaz aylarında kümes ve sera gibi tarımsal üretim yapılarında ortam sıcaklığı 30 °C'nin üzerine çıkabilmektedir. Yüksek ortam sıcaklığı, üretimi yapılan canlılarda ısı stresine neden olmaktadır. Bu durumun önlenmesi için son yıllarda pedli evaporatif serinletme sistemlerinden geniş oranda yararlanılmaktadır. Bu sistemlerde, birisi selüloz esaslı diğeri çimento katkılı olmak üzere iki çeşit ped kullanılmaktadır. Bu pedlerin bölgemiz koşullarındaki işlevsel özellikleri hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışmada Çukurova koşullarında broiler kümeslerinde kullanılan bir pedli evaporatif serinletme sisteminin bazı işlevsel özellikleri belirlenmiştir. Denemelerde havanın pedden geçiş hızı 1,41 m/s olarak tespit edilmiştir. Kümesteki serinletme sistemi, civcivlerin sıcaklık istekleri dikkate alınarak yaklaşık 2 hafta sonra devreye sokulmuştur. Bu çalışma konumlarında her bir ped üzerinde ve köşegenler doğrultusunda hava hızı ölçümleri yapılmıştır. Havanın pedlere giriş ve pedlerden çıkıştaki sıcaklık ve bağıl nem değerleri seçilen çalışma konumlarında yapılmıştır. Temmuz / Ağustos döneminde tamamlanan deneme sonuçlarına göre, havanın pedden geçiş hızına bağlı olarak serinletme etkinliği, sağlanan sıcaklık düşmesi ve pedi geçen havanın doyma düzeyleri belirlenmiştir. Tespit edilen hava hızında ortalama değer olarak serinletme etkinliği % 71,25, sağlanan sıcaklık düşmesi 4,99 °C, ulaşılan doyma düzeyi % 85,95 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Çukurova region is situated in the subtropical climate belt. Therefore, temperatures in structures such as greenhouses and poultry houses rise above 30 °C in the summer months. This temperature increase creates a heat stress on the living production material. In order to prevent this stress evaporative pad cooling systems have been widely employed in recent years. In these cooling systems two types of pads consisting of cellulose and cement are in use. However, there is not sufficient data on the functional properties of these materials under the conditions of our country. In this work, some functional properties of the pads used in evaporative cooling systems in poultry houses in the Çukurova region were investigated. The measured air flow rate through the pads was 1,41 m/s. The cooling system in the poultry house has been operated, depending on the temperature requirements of chicks, nearly two weeks after their placement. Both air flow and relative humidity measurements were made before and after the pads at positions directly and diagonally opposite at each working point. According to the measurements made July through August period the cooling efficiency, temperature drop and saturation level of the air which passes through the pad were 71,25 %, 4,99 °C and 85,95 %, respectively.