Antalya körfezi (güney batı Türkiye) kıta sahanlığının güncel sedimanlarında bulunan bentik foraminiferlerin taksonomik ve otoekolojik incelemesi
The taxonomic and otoecological investigation of benthic foraminifera of recent sediments in continental shelf of gulf of Antalya (sw Turkey)
- Tez No: 178626
- Danışmanlar: PROF.DR. NİYAZİ AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gulf of Antalya, Benthic foraminifer, Taxonomy, Holocene, Mediterranean
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada Doğu Akdeniz'de bulunan Antalya Körfezi deniz dibi güncel (Holosen) sedimanlarında bulunan bentik foraminiferlerin taksonomik incelenmesi yapılmıştır. Proje kapsamında alınan örneklerden on dört tanesi bentik foraminifer içeriği ve sedimantolojik olarak incelenmiştir. Bentik foraminifer içeriği için laboratuvarda 5 gram kuru sediman numunesi alınarak 63 ?m elekte elenmiş ve her örnekte bulunan bentik formlar alındıktan sonra bütün taksonomik tanımlamalar bunlar üzerinde yapılmıştır. İnceleme alanında foraminiferlerden toplam 40 familyaya ait 79 cins ve 140 tür tanımlanmıştır. Tanımlanan foraminiferlerden aglutinant kavkılı olanlar az sayıda bulunmuş olup, kalker kavkılılardan 10 foraminifer topluluğu tespit edilmiştir. Bunlar sırasıyla Adelosina cliarensis (Heron-Allen ve Earland), Triloculina marioni Schlumberger, Cassidulina carinata Silvestri, Globocassidulina subglobosa (Brady), Uvigerina mediterranea Hofker, Eponides concameratus (Williamson), Amphistegina lobifera Larsen, Ammonia tepida (Cushman), Cribroelphidium poeyanum (d'Orbigny) ve Elphidium crispum (Linné)'dir. Anahtar Kelimeler : Antalya Körfezi, Bentik foraminifer, Taksonomi, Holosen, Akdeniz.
Özet (Çeviri)
In this study, the taxonomical investigation of the benthic foraminifera of Holocene sediments on the sea-bottom on the continental shelf of the Gulf of Antalya (E. Mediterranean) has been carried out. 14 of the samples taken within this project have been studied in terms of benthic foraminiferal contents and sedimentologically. For the benthic foraminiferal contents, 5 g of dry sediment sample was taken and sieved in a 63 ?m sieve in the laboratory and after benthic forms in every sample were picked out, all taxonomical identifications were made on these forams. In the study area, from the foraminifera 79 genera belonging to a total of 40 families and 140 species were identified. Though agglutinated foraminifera were not dominant, 10 foraminiferal assemblage were identified from calcareous forms. These are respectively; Adelosina cliarensis (Heron-Allen and Earland), Triloculina marioni Schlumberger, Cassidulina carinata Silvestri, Globocassidulina subglobosa (Brady), Uvigerina mediterranea Hofker, Eponides concameratus (Williamson), Amphistegina lobifera Larsen, Ammonia tepida (Cushman), Cribroelphidium poeyanum (d?Orbigny) ve Elphidium crispum (Linné). The