Çukurova yöresinde bulunan bazı mermerlere ait fiziko-mekanik özelliklerin istatistiksel analizi
Statistical analyses of physico-mechanical characteristics on some marbles situated in Cukurova region
- Tez No: 178627
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET MAHMUT KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Mermer, Çukurova Yöresi, Fiziko-Mekanik Özellikler, SPSS İstatistiksel Analiz Programı
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez çalışmasında, Çukurova yöresine ait bazı mermerlerinin fizikomekanik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Osmaniye, Kozan, Karaisalı ve Tarsus (Çamlıyayla)' da bulunan mermer ocaklarından örnekler alınmıştır. Örnekler mermer kesme atölyesi ve Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği laboratuarında TSE standartlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Sonraki aşamada, standartlara uygun hale getirilen örneklerin fiziko-mekanik özellikleri saptanmıştır. Son aşamada ise, Fiziko-mekanik özellikler arasındaki ilişkinin istatistiksel analizi SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Sonuç olarak fizikomekanik özelliklerin istatistiksel açıdan birbirleriyle ilişkili olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, samples were collected in marble quarries of Osmaniye, Kozan, Karaisalı, Tarsus (Çamlıyayla) for determine some physico mechanical properties in Çukurova region. Collected samples accepting were prepared as to Turkish Standards at the marble cutting factory and Laboratory of Mining Engineering department of Çukurova University. At the next phase, the physico-mechanical properties of these the samples suitable for Turkish standarts were determined. In the use of SPSS software, relationship between of physico-mechanical characteristics were evaluated in statistical analyse. As a result statistical relationship between physico-mechanical properties were proved. Key Worlds: Marble, Çukurova Land, Physico-Mechanical Characteristics SPSS Statisticsel Analyse Software