Geçiş metali-fosfin komplekslerinin termal özelliklerinin incelenmesi
Investigation of thermal properties of transition metal-phosphine complexes
- Tez No: 178652
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SERİNDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Difenilfosfin, Aminometilfosfin, Geçiş Metali Kompleksleri, Termal Analiz, Kinetik, Diphenylphosphine, Aminomethylphosphine, Transition Metal Complexes, Thermal Analysis, Kinetic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
[N,N-bis(difenilfosfinometil)aminometan], dppam, ligandı ve bu ligandın Au(I), Pt(II), Pd(II), Ni(II) ve Co(II) kompleksleri Mannich Reaksiyonuyla azot atmosferinde Schlenk tekniğiyle sentezlenmiştir. Sentezlenen geçiş metali fosfin komplekslerinin termal analizleri ve kinetik hesaplamaları yapılmıştır. Komplekslerin termal davranışlarının incelenmesi amacıyla, 10, 15, 20 ve 25 ?C/dk ısınma hızları ile 30-1000 ?C tarama aralığında termal bozunma ve buna bağlı kütle kayıplarını gösteren DTA ve TG eğrileri alınmıştır. Bu verilerden yararlanarak geçiş metali fosfin komplekslerinin aktivasyon enerjisi, Ea, reaksiyon derecesi, n ve entalpi değişim, ?H değerleri gibi kinetik parametreleri Flyyn-Wall- Ozawa Metodu ile hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre komplekslerin termal özellikleri ve kararlılıkları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
[N,N-bis(diphenylphosphinomethyl)aminomethane], dppam ligand and its Au(I), Pt(II), Pd(II), Ni(II), Co(II) complexes were synthesized according to Mannich Reaction by using Schlenk technique under nitrogen atmosphere. Thermal analysis and kinetik calculations of the synthesized transition metal phosphine complexes were carried out. In order to investigate thermal behaviours of the complexes, TG and DTA curves were taken illustrating thermal decomposition and dependingly weight loss within the 30-1000 ?C scanning interval and by heating rates of 10, 15, 20, and 25 ?C/min. Kinetic parameters such as activation energy, Ea, reaction order, n and enthalpy change, ?H by heating were estimated by using Flynn-Wall-Ozawa Method. The results obtained from the thermal analysis and calculations were investigated according to the thermal properties and stabilities of the complexes.