Kompozit sandviç panellerin işlenebilirliğinin incelenmesi
Investigation of formability features of composite sandwich panels
- Tez No: 178738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER GAVAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Derin Çekme, Kurs Boyu, Zımba, Drawing Height, Deep Drawing, Punch
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, Alüminyum Kompozit Sandviç Panellerin derin çekme yöntemi ile şekillendirilebilirliği araştırılmıştır. Derin çekme işleminde kullanılmak üzere 22, 32 ve 42 mm çapındaki üç farklı zımba kullanılmıştır. Kullanılan deney numuneleri 0,5 mm'lik iki alüminyum levha arasında 3 mm kalınlığındaki polietilen malzemeden meydana gelen Alüminyum Kompozit Sandviç Panellerden hazırlanmıştır.Alucobond firmasından temin edilen malzemeler haddeleme yönüne doğru, haddeleme yönüyle 45º `lik açı yapacak şekilde ve haddeleme yönüne dik olacak şekilde çekme deneylerine tabi tutulmuştur. Çekme deneyleri sonuçları incelendiğinde malzemenin kopma kuvvetinin haddeleme yönüne fazla bağlı olmadığı görülmüştür.Derin çekme işleminde 80 tonluk pres kullanılmış ve ilerleme hızı (kurs hızı) sabit (4,95 mm/sn) tutulmuştur. Derin çekme işlemi başlayıp ilk 10 mm kurs boyuna kadar malzemede yırtılma meydana gelmemiştir. Kurs boyu 10 mm olduğu zaman malzemenin alt alüminyum tabakasında yırtılmalar görülmüştür. Alüminyum Kompozit Sandviç Panel üzerinde ara tabakada bulunan polietilen malzeme 30 mm'lik kurs boyunda tamamen kopmuştur. Farklı zımba ölçülerine göre yapılan deneylerde yırtılmanın başladığı kurs boyu 10 mm olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, formability of composite sandwich panels have been investigated using deep drawing method. In this process, three different punches having diameter of 22, 32 and 42 mm were used. The blanks were prepared from sandwich panel whose both side has aluminum sheet thickness of 0.5 mm and polyethylene material thickness of 3 mm between two aluminum sheets.These composite panels were obtained from Alucobond Firm. R0, R45 and R90 uniaxial tension specimens and blanks were prepared from those panels. Deep drawing tests were conducted on 80 tons hydraulic press with constant punch velocity of 4.95 mm/s. There were no fractures up to the 10 mm punch stroke. When the punch stroke is conducted 10 mm or further, the lower aluminum layer of the blank has been fractured while polyethylene material has been fractured at 30 mm punch stroke.Consequently, according to the given die design and geometry, these panels can be deep drawn with a maximum 10 mm drawing height without any failure.