Bir otomotiv fabrikasında enerji tasarrufu çalışması
Energy saving study on an automotive factory
- Tez No: 178741
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KÖSE, YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ARİF ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji Optimizasyon, Isıl Kayıp, Kazan Verimliliği, Energy Optimization, Thermal Losses, Boiler Efficiency
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Toplumların kalkınmasında en önemli parametrelerden biri olan enerjinin, temiz, ekonomik, sürekli ve kesintisiz bir şekilde, güvenilir bir arz sistemiyle karşılanması tüm ülkelerin gündeminde olan bir konudur. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin enerji tüketimi açısından günümüzdeki durumu dünya ortalamasının üzerindedir. Türkiye'de enerji girdi maliyetlerinin yüksek oluşu, var olan enerjinin daha tasarruflu kullanılmasını gerekli kılmakta olup, enerjinin %35'lik bir kısmının tüketildiği sanayi kuruluşlarında yapılacak bir enerji optimizasyon çalışmasının, firmaların rekabet gücünü arttıracağı gibi, ülkemizin var olan enerji açığına da önemli katkılar sağlayacağı kesindir.Bu çalışmada, atık enerjinin gerekli optimizasyon parametreleri ile geri kazanımının yapılması ve bir otomotiv fabrikasında tasarruf edilebilecek enerji ve bunun maliyet değerlerinin hesabı için gerekli prosedürler açıklanmıştır. Her bir tasarruf potansiyeli için gerçekleştirilmiş enerji tasarrufu çalışmalarından örnekler verilmiş olup, bu örneklerde tasarruf miktarları belirtilmiştir. Bu amaçla incelenen kuruluşta yapılan enerji optimizasyon çalışması neticesinde; tesisteki enerji tüketiminin yüksek, kayıpların fazla olduğu noktaların tespiti hususunda ve bu noktalarda yapılacak iyileştirmelerin belirlenmesine olanak sağlamıştır. Yapılan enerji optimizasyon çalışması kapsamında değiştirilen pompalar sonunda; tesis genelinde yıllık ve günlük çalışma süreleri, yaz ve kış ısı gereksinimleri dikkate alındığında; 2006 yılı olarak yaklaşık 130.000 kWh, yani %30,2 oranında bir enerji tasarrufu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Energy is one of the most important parameters for development of the nations. The provision of energy in an economic, environment friendly, sustainable, continuous and reliable way is a docket topic all over the world. As a developing country, Turkey has a situation over average of the world in the view point of the energy consumption. Since the energy input cost is high, it must be used economically. The 35 percent of the energy consumption is realized by the industrial establishments; therefore, an energy optimization study on these areas will be advantageous to reduce the energy shortage.In this study, the required parameters to get optimum solution on the energy consumption of an automotive factory have been defined. The required procedures for the calculation of energy recovery and its cost have also been explained. In this way, the available potential of energy recovery for all sections in the factory has been determined with the sample energy saving studies. For this purpose, the points of the plant which have relatively more energy consumption have been assigned for the optimization process. As a result, taking the annual and daily working hours of the plant for both summer and winter seasons into consideration, it has been determined that the pumps have a saving of 130.000 kWh which means a ratio of 30,2 percent.