Ham ve kalsine kolemanit atıklarının tuğla yapımında kullanım olanaklarının araştırılması
The investigation ofpossibilities of usage raw and calsined colemanite wastes in brick production
- Tez No: 178772
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZAHAT EDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık, Bor, Kolemanit, Tuğla, Waste, Boron Colemanite, Brick
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Tuğlalar yüzyıllardır kullanılan en önemli yapı malzemelerindendir. Bu nedenle tuğla üretimiyle ilgili olarak birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmaların bir kısmı bazı atıkların tuğla endüstrisinde kullanılabilirliği ve değerlendirilmesi ile ilgilidir. Seramik ve emaye sektöründe kullanılan sırların ana hammaddesi olan frit'te bor mineralleri ve ürünleri, fluks ve bağlayıcılık özellikleriyle sırın camsı görünümünü geliştirmekte ve yüzeyde oluşacak hataları engellemektedir. Daha önce yapılan çalışmalarda bor minerallerinin geleneksel seramiklerin bünye ve sırlarında değerlendirilebileceği belirtilmiştir.Bu çalışmada; kolemanit atığı tuğla kiline ham ve kalsine olarak farklı oranlarda ilave edilmiş ve tuğla bünyelerine etkileri incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda tuğla bünyesinde ham kolemanit atığının parçalanmalara neden olduğu için kullanımının uygun olmadığı, kalsine kolemanit atığının ise mukavemeti arttırdığı su emmeyi azalttığı için kullanımının uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bricks are one of the most important construction materials that are used for hundred years. Because of this, there are so many researches about brick production. Some of these researches are about making use of some wastes in the brick industry. With their flux and binding features the boron minerals and its products, which are the main raw materials at glazes that are used in ceramic and enamel sectors, develop the glass appearance of the glaze and hinder the errors on the surface. The researches that were done before have indicated that boron minerals can be used in the structures and glazes of the traditional ceramics.In this study; the colemanite waste is added to brick clay as raw and calsined in different proportions and its effects to the brick structures are investigated. At the end of these investigates, it is concluded that because the raw colemanite causes to the break ups in the structure of bricks, its usage is not suitable; because the calcined colemanite waste increases the strength and decreases the absorption of water, it usage is suitable.