Ham ve kalsine kolemanit atığının duvar karosu bünyesinde kullanılabilirliğinin araştırılması
The investigation of the usability of raw and calcined colemanite waste in wall tile body
- Tez No: 202798
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZAHAT EDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık, Bor, Duvar karosu, Kolemanit, Waste, Boron, Wall Tile, Colemanite
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Seramik ve emaye sırlarının ana hammaddesi olan frit'te bor mineralleri ve ürünleri, fluks ve baglayıcılık özellikleriyle sırın camsı görünümünü gelistirdigi gibi, yüzeyde olusacak çatlama ve kavlama gibi yüzey hatalarına mani olur. Aynı zamanda genlesme degeri de düsük oldugundan sırın bisküvi ile uyumuna önemli katkıda bulunur. Bor minerallerinin frit üretiminin yanı sıra seramik bünyelerde de kullanılabilirligini arastırmak için çalısmalar yapılmaktadır. Bu çalısmada Altın Çini ve Seramik Sanayi A.S. Karo Fabrikası reçetesi baz alınarak ham ve kalsine kolemanit katı atıgı artı olarak duvar karosu bünyesine ilave edilmis ve etkileri incelenmistir. Bu incelemeler sonucunda duvar karosu bünyesinde ham kolemanit katı atıgının, mukavemeti düsürdügü ve bünyede deformasyon meydana getirdigi için kullanımının uygun olmadıgı, kalsine kolemanit katı atıgının ise mukavemeti arttırdıgı ve su emmeyi azalttıgı için kullanımının uygun oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Frit in the main raw material in ceramic enamel at which boron minerals and products with their flux and binding properties can improve glaze glass appearance and, decrease surface flaw such as spalling. At the same time boron products have low thermal expansion, they can improve glaze/body harmony. About boron minerals, there are some studies to use them in ceramic bodies rather than glaze. #n this study, by refering Altın Çini ve Seramik Sanayi A.S. recipie, raw and calcined colemanite additions were added andthe effects were searched. As the result of the experiments, we see that using of the raw colomanite waste isn?t suitable due to the reducing of strength and constituting deformation in the body. In spite of that using calcined colomanite waste is suitable because it increase the strength and decrease of water absorption in the body.